Beat pulbere, cu permis suspendat, a făcut accident, apoi s-a oprit să mai bea

vineri, 15 octombrie 2021, 02:00
3 MIN
 Beat pulbere, cu permis suspendat, a făcut accident, apoi s-a oprit să mai bea

Era beat pulbere, avea permisul suspendat, a provocat accident, a fugit de la faţa locului şi a fost ridicat de poliţişti dintr-un bar în care continuase să bea. Avea peste 4 la mie, nivel la care alţii intră în comă. A primit însă o condamnare cu suspendare şi permis suspendat pe 3 ani.

Un şofer va rămâne în libertate deşi a parcurs întregul oraş cu o alcoolemie care i-ar fi adus pe alţii în pragul comei. Avea permisul suspendat, a provocat un accident, a fugit de la faţa locului şi a fost ridicat de poliţişti dintr-un bar în care continuase să bea. Totuşi, magistraţii Judecătoriei au apreciat că o pedeapsă cu suspendare este suficientă.

Incidentul s-a petrecut la începutul lunii iunie. Conform propriilor declaraţii, Vasile Botez a început să bea bere în cantitate mare de dimineaţă, la domiciliu, fără a mânca nimic. Spre seară, a discutat la telefon cu fosta soţie şi s-a hotărât să-i facă o vizită. Deşi era băut, s-a urcat la volan în jurul orei 19.15, plecând din Valea Lupului spre Bularga, unde locuia aceasta. La 19.30 ajunsese pe bulevardul Metalurgiei, deplasându-se spre Tepro. În apropierea intersecţiei cu Calea Chişinăului, Volkswagen-ul condus de Botez a ajuns în spatele unui Opel Astra, condus de C.C. Acesta a semnalizat pentru efectuarea virajului la stânga şi a oprit, moment în care VW-ul l-a acroşat. C.C. şi-a tras maşina pe dreapta drumului, dar nu şi Botez, care şi-a continuat deplasarea. În aceste condiţii, C.C. s-a urcat înapoi la volan şi a început să-l urmărească, claxonând şi semnalizându-i să oprească. Urmărirea a continuat pe bulevardul Primăverii, apoi pe Socola, până pe strada Mitropolit Varlaam. Aici, Botez a oprit şi a coborât. Dar nu pentru a discuta cu C.C., ci pentru a merge la căminul unde locuia fosta soţie. C.C. l-a ajuns din urmă şi i-a solicitat să soluţioneze accidentul, dar Botez i-a răspuns că nu au ce discuta, câtă vreme i-a luat numărul de înmatriculare. I-a întors spatele şi s-a îndreptat spre barul amenajat la parterul unuia dintre căminele din zonă. În următoarele 10 minute, până la sosirea Poliţiei, apucase să mai bea două pahare de vin a câte 250 ml. Aparatul alcooltest a indicat o concentraţie alcoolică de 1,94 mg la listrul de aer expirat, iar alcoolemia stabilită după analizeze de sânge a fost de 4,05‰.

În instanţă, s-a constatat că Botez nu se află la primul contact cu legea, el fiind condamnat la o amendă penală de 800 leva, respectiv 2.030 lei, nerecunoscută însă în România. În faţa judecătorilor, bărbatul şi-a recunoscut vina şi a declarat că-şi regretă faptele.

„Uşurinţa cu care inculpatul a consumat o cantitate foarte mare de alcool, urmată de conducerea autoturismului pe drumurile publice, având dreptul de conducere suspendat, în condiţiile în care prezenta o valoare foarte mare a îmbibaţiei alcoolice în sânge, dovedesc că acesta nu conştientizează pe deplin gravitatea foarte mare a infracţiunilor pentru care este cercetat“, au reţinut judecătorii.

Aceştia au apreciat totuşi că există posibilitatea reintegrării sociale a lui Botez şi fără executarea pedepsei în regim de detenţie. Magistraţii s-au decis asupra unei condamnări la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi sub influenţa alcoolului, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe durata acestuia, lui Botez îi va fi interzis să se mai urce la volan. Sentinţa nu este definitivă, existând încă posibilitatea apelului.

Comentarii