Birocraţia de la Bucureşti încurcă lucrurile la Iaşi: Artificii la ApaVital pentru înscăunarea noilor administratori

miercuri, 17 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Birocraţia de la Bucureşti încurcă lucrurile la Iaşi: Artificii la ApaVital pentru înscăunarea noilor administratori

Legea obligă societăţile şi întreprinderile de stat să se supună unei agenţii care însă abia a fost înfiinţată şi are doar şefii instalaţi în funcţii. Îîn consecinţă, ApaVital i-a convocat pe acţionari – Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ – pentru numirea administratorilor „provizorii”

 

Componenţa noului Consiliu de Administraţie al societăţii ieşene de apă a fost stabilită deja de o lună, dar cei şapte membri încă nu şi-au început activitatea. Motivul este că agenţia nou-înfiinţată la Bucureşti fără încuviinţarea căreia nu poate să funcţioneze nicio întreprindere publică din ţară încă nu este operaţională.

Practic, corespondenţa trimisă de Asociaţia Regională pentru Servicii Apă Canal Iaşi – care coordonează activitatea ApaVital – s-a întors pe motiv că agenţia menţionată are doar preşedinte şi vicepreşedinte. De altfel, o ordonanţă adoptată în decembrie prevede că „data operaţionalizării Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice – data de la care AMEPIP este mandatată legal şi dotată cu resursele necesare pentru a asigura monitorizarea aplicării standardelor de bună guvernanţă corporativă şi aplicarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă – va fi adusă la cunoştinţă publică prin publicarea pe pagina de internet a AMEPIP şi prin comunicarea către autorităţile publice tutelare”.

CITEȘTE ȘI: Încă un concurs ultrasecret finalizat cu succes la ApaVital: s-a trecut de la roşu la galben

În acest moment însă agenţia nu are nici pagină de internet şi abia se lucrează la un proiect de Ordin al preşedintelui Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare al Comisiilor de selecţie şi nominalizare a candidaţilor pentru postul de membru în cadrul Consiliilor de administraţie/ supraveghere ale întreprinderilor publice. Acest pachet birocratic aflat la început de drum este în consultare publică pe pagina Secretariatului General al Guvernului şi se va încheia în februarie, dar termenul de trimitere a observaţiilor expiră la sfârşitul săptămânii în curs.

Cei şapte magnifici

Pe de altă parte, mandatul vechiului Consiliu de Administraţie al ApaVital se va încheia luna viitoare şi nu poate fi prelungit, ne-a explicat directorul ARSACIS, Iulian Jelea. Cu noul CA lipsit de binecuvântarea Bucureştiului, iar cu vechiul CA în pragul expirării mandatului, cei de la ApaVital au la dispoziţie o singură soluţie de compromis: vor instala noua echipă de administratori cu titlu provizoriu, cu acordul acţionarilor, respectiv al CJ şi al celorlalte administraţii locale din judeţ. O şedinţă a acţionarilor a fost convocată pentru luni, iar cei şapte noi administratori vor primi un mandat provizoriu începând cu 21 februarie, „dar nu mai mult de cinci luni” de la această dată.

CITEȘTE ȘI: Concurs pentru cel mai bine plătiţi “băgători de seamă” din Iaşi. Selecţia viitorilor membri CA de la ApaVital: în spatele uşilor închise

Aşa cum am relatat, viitorul Consiliu de Administraţie al ApaVital îi va avea în componenţă (în ordinea punctajului obţinut în procedura de selecţie) pe Mihail Doruş, directorul general al societăţii (administrator executiv, dar neremunerat), Carmen Teodosiu, profesor la Facultatea de Chimie, specializat în probleme de mediu, tratarea, epurarea apei şi managementul resurselor de apă, Elena Arvinte, care conduce Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean, Ionel Damian, directorul Inspecţiei Fiscale din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Rodica Călugăreanu, expert contabil, Sebastian Constantin Costea, director de investiţii la Antibiotice, şi Cătălin Gîrjan, om de afaceri.

Cei cinci noi directori sunt cei vechi

Între timp, s-a încheiat şi procedura de selecţie şi numire a directorilor ApaVital. Potrivit informaţiilor obţinute de la societatea de apă, la concursul lansat pe 16 octombrie şi finalizat două luni mai târziu s-au înscris opt candidaţi. Dintre aceştia, cinci au intrat pe lista scurtă şi au susţinut interviurile pe 5 decembrie. Fără nicio surpriză, toţi cinci sunt actualii directori: Mihail Doruş, directorul general, Gabriela Masalagiu, economic, Ioan Mihăilescu, operaţional, Andi Ştefan Dumitraş, tehnic, şi Romeo Casian, director comercial.

Veniturile administratorilor şi directorilor ApaVital SA sunt cât se poate de consistente. Astfel, dacă un membru al CA a primit indemnizaţii în 2022 în sumă de 62.839 de lei, respectiv 5.235 de lei pe lună, salariile directorilor au variat în acelaşi an între 34 şi 39 de mii de lei pe lună. 

Comentarii