De Sănătate

Punem punctul pe știi

Boala Crohn: Evaluarea corectă și completă este vitală în evoluția bolii

miercuri, 06 aprilie 2022, 07:12
4 MIN
 Boala Crohn: Evaluarea corectă și completă este vitală în evoluția bolii

Marcela Poenaru, Botoșani: ”Soțul meu are 53 de ani și, după o perioadă destul de mare în care s-a simțit foarte rău – diaree, crampe, greață, vărsături, uneori febră – a mers la medic, la noi, la spital, pentru ca nu mai putea avea scaun. După mai multe investigații, i s-a spus că ar avea Boala Crohn, pe biletul său de ieșire din spital mai scria ”sindrom subocluziv și observație stenoză colonică”. Evident că noi nu am înțeles mare lucru din acest diagnostic, nu înțelegem nici cum a făcut această boală care, ni s-a spus, că nu poate fi vindecată. A fost trimis către un chirurg din Iași. Suntem extrem de îngrijorați și vă rugăm să explicați ce este această boală și ce se poate face în astfel de situații”.

Dr. Gheorghe Bălan, medic specialist gastroenterologie – endoscopie digestivă diagnostică și intervențională, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”, Iași: ”Stimată Doamnă Poenaru, într-adevăr, în cazul în care diagnosticul stabilit este cel de Boala Crohn, soțul dumneavoastră va avea nevoie de o serie de investigații complexe în vederea stabilirii celui mai bun plan terapeutic. 

Boala Crohn este o afecțiune care se poate manifesta la nivelul întregului tub digestiv, însă cel mai frecvent afectate sunt intestinul subțire și colonul. Nu cunoaștem exact cauza acestei boli însă mecanismul prin care este afectat tubul digestiv este unul de tip autoimun (sistemul imun al organismului prezintă activitate îndreptată împotriva propriilor celule și țesuturi). Simptomele pe care le-a prezentat soțul dumneavoastră sunt frecvent întâlnite în această afecțiune însă pot fi întâlnite și în multe alte boli digestive. De aceea, un diagnostic corect și complet este necesar, în vederea alegerii celei mai bune alternative de tratament. Acestea includ tratament medicamentos, endoscopic sau chirurgical.

Alături de colita ulcerativă (numită și rectocolită ulcerohemoragică), Boala Crohn face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Acestea nu trebuie confundate cu sindromul de intestin iritabil – o afecțiune complexă dar mult mai puțin severă a tubului digestiv. În Boala Crohn apar mai multe tipuri de afectare a tubului digestiv – de la inflamația superficială a mucoasei până la polipi, ulcere, chiar fistule, perforații și supurații sau stenoze (îngustări) ale segmentelor de tub digestiv afectat. Evoluția bolii este una de tip cronic, de lungă durată, iar complicațiile trebuie recunoscute precoce și tratate corect întrucât, în caz contrar, pot pune în pericol viața pacienților afectați. 

Probabil că, în cazul soțului dumneavoastră, medicii suspectează faptul că din cauza inflamației de lungă durată a unui segment al colonului a apărut o stenoză – o îngustare a colonului care împiedică pasajul și eliminarea corectă a materiilor fecale. În general, pașii de urmat în aceste cazuri presupun, inițial, un examen clinic complet, întrucât boala Crohn poate avea manifestări și în afara tubului digestiv: la nivelul pielii, a ochilor, a cavității orale, a articulațiilor, printre altele.

Ulterior, vor fi necesare o serie de analize de sânge și de cele mai multe ori este nevoie de o examinare endoscopică a colonului și ultimei porțiuni a intestinului subțire – colonoscopie totală cu vizualizarea ileonului terminal. Cu ocazia acestei examinări trebuie prelevate mai multe biopsii – fragmente mici de țesut care să fie analizate microscopic de un medic specializat în diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale. În cazul în care este întâlnită o strâmtorare a tubului digestiv, este posibil ca o examinare completă endoscopică să nu poată fi realizată. De aceea, endoscopia digestivă este adesea completată prin investigarea imagistică a tubului digestiv prin rezonanță magnetică nucleară a colonului și intestinului subțire (numită și entero-RMN). Diagnosticul este unul complex stabilit prin corelarea simptomelor, a manifestărilor endoscopice și a examenului bioptic, respectiv a manifestărilor imagistice. 

Endoscopia digestivă inferioară (sau colonoscopia) este folositoare nu doar în stabilirea unui diagnostic corect și complet, ci și în terapia anumitor manifestări ale bolii Crohn, și ulterior în monitorizarea evoluției bolii. Așa cum am precizat, dacă prin colonoscopie și rezonanță magnetică sunt diagnosticate strâmtorări ale tubului digestiv, acestea pot fi tratate prin mijloace endoscopice, anume prin dilatare sau inserție de stenturi endoscopice. Aceste metode sunt complementare terapiei medicamentoase urmărindu-se evitarea unei operații.

Din păcate, Boala Crohn este o afecțiune în care nu se poate obține cu certitudine o vindecare, prin tratament fiind urmărit doar controlul manifestărilor bolii. De aceea, este posibil ca pe parcursul vieții pacienții să aibă nevoie la un anumit moment de o intervenție chirurgicală prin care să fie tratat un segment de tub digestiv unde nu s-a mai putut obține un control al bolii prin medicamente și tratament endoscopic. Totuși, la acest moment sunt disponibile multiple terapii foarte eficiente în controlul manifestărilor bolii. Pacienții reușesc să obțină o bună calitate a vieții însă este important ca aceștia să fie monitorizați periodic după mai mulți ani de evoluție a bolii – în special prin colonoscopie. 

Colonoscopia urmărește, după mai mulți ani de evoluție a bolii, detecția și tratamentul complicațiilor pe termen lung – polipii colonici și cancerul colorectal. În cazul pacienților diagnosticați cu rectocolită ulcerohemoragică sau Boală Crohn, trecerea timpului predispune la un risc mai mare de apariție a polipilor colonici și a cancerului colorectal. De aceea, medicul gastroenterolog vă va propune un program de monitorizare prin colonoscopie. În cazul în care sunt întâlniți polipi ai colonului, aceștia pot fi îndepărtați prin colonoscopie. 

În cazul suspiciunii unui diagnostic de boală inflamatorie intestinală – rectocolită ulcerohemoragică sau Boala Crohn-, este important să vă adresați unei echipe de medici specializați în managementul bolilor inflamatorii intestinale. Alegerea și prescripția unui tratament, evaluarea endoscopică a pacienților, evaluarea anatomopatologică a pieselor de biopsie, monitorizarea evoluției și alegerea unui moment optim pentru tratament endoscopic sau chirurgical sunt pași cheie care trebuie realizați de medici cu experiență în bolile inflamatorii intestinale”. 

 

Comentarii