Buluc de politicieni la Hora Unirii. Primarul riscă o amendă din cauza eșarfei

vineri, 25 ianuarie 2019, 03:01
5 MIN
 Buluc de politicieni la Hora Unirii. Primarul riscă o amendă din cauza eșarfei

Politicienii s-au înghesuit în Piaţa Unirii. Dragnea şi Tăriceanu, liderii naţionali ai PSD şi ALDE, au lipsit. Primarul ar putea fi amendat pentru că nu a purtat eşarfa în culorile drapelului.

Câteva mii de ieşeni au înfruntat ieri frigul pentru a asista la manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentele au avut loc în Piaţa Unirii şi au cuprins un concert folcloric, un ceremonial religios, depunere de coroane de flori, discursuri ale oficialităţilor, o defilare a forţelor de ordine, intonarea Horei Unirii şi o masă populară. Faţă de manifestările din ultimii doi ani, politicienii au fost prezenţi într-un număr mult mai mare, 2019 fiind an electoral.

De remarcat că primarul Mihai Chirica nu a purtat eşarfa în culorile drapelului naţio­nal, deşi această obligaţie este pre­văzută în lege. În schimb, edilul a avut o cocardă tricoloră.

„Eşarfa va fi purtată în mod obligatoriu la Ziua Naţională a României, la so­lem­nităţi, recepţii, ceremonii pu­blice şi la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfăşu­rare a acestora“, se arată la art. 14 al Legii 393/2004 (Statutul aleşilor locali).

În cazul în care un primar nu poartă eşarfa, el săvârşeşte o contravenţie, şi poate fi chiar amendat, fapta fiind constatată de către prefect. Contactat telefonic, prefectul Marian Şerbescu a precizat că este pentru prima oară când vede că primarul Iaşului nu a purtat eşarfa, motiv pentru care ar putea primi doar un avertisment.

„De ce nu au venit Tăriceanu şi Dragnea?“

Manifestările s-au desfăşurat fără incidente, dar au fost câteva mo­mente, în timpul discursurilor oficialităţilor, în care ieşenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de guvernarea PSD-ALDE.

„De ce nu au venit Tăriceanu şi cu Dragnea? Să nu-i huiduim? Ne-am săturat! Am trăit pe vremea comuniştilor, nu vreau să mai trăiască şi copiii şi nepoţii mei la fel“, a spus o protestatară.

„Trădătorilor!“, au strigat, la un moment dat, mai multe persoane ce se aflau în centrul Pieţei.

Scandările au fost auzite în special în timpul discursului şefului CJ, Maricel Popa, dar manifestanţii s-au referit la alianţa PSD-ALDE, nefiind invocat numele şefului judeţului.

O altă rundă de huiduieli, din acelaşi sector al Pieţei, a avut loc în momentul în care a ajuns delegaţia PSD la manifestări.

Pe de altă parte, cel mai numeros grup omogen din Piaţă a fost cel constituit din membrii şi simpatizanţii organizaţiei unioniste „Acţiunea 2012“. Aceştia au afişat numeroase steaguri şi pancarte cu mesaje în favoarea unirii României cu Basarabia.

După activităţile din Piaţa Unirii, grupul a pornit într-un marş pe bd. Ştefan cel Mare scandând lozinci şi interpretând cântece patriotice.

De remarcat că Primăria l-a invitat pe scenă pe George Simion, lider al mişcării unioniste şi candidat independent la alegerile europarlamentare.

Mihai Chirica: „Lupta nu s-a încheiat“

Pe scena amenajată în faţa Hotelului Traian s-au înghesuit zeci de oficialităţi locale şi centrale, deşi au fost susţinute doar câteva discursuri.

Guvernul a fost reprezentat de către vicepremierul Viorel Ştefan, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, şi câţiva secretari de stat. Faţă de celelalte manifestări din ultimii ani, în momentul în care vicepremierul a susţinut alocuţiunea din mulţime nu s-au auzit huiduieli.

Viorel Ştefan a evocat momentul de la 1859 şi a subliniat că „a fost primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual“. „A­ceastă pagină de istorie şi idealul de unitate al înaintaşilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul naţiunii române, pentru evoluţia noastră ca societate mo­dernă ataşată valorilor europe­ne“, a mai spus vicepremierul.

La rândul său, primarul Mihai Chirica a subliniat că „România s-a născut la Iaşi“, şi o oferit publicului o mostră de umor involuntar. „Acum 160 de ani era tot iarnă, dar sutele de mii de români au ales să străbată prin frig şi să creadă în destinul nostru de români. La Iaşi s-a scris prima pagină din istoria României, România s-a născut la Iaşi, aici s-a vorbit pentru prima dată despre poporul român. Este un act de mândrie, dar lupta nu s-a încheiat, mai avem părţi din trupul ţării care nu sunt încă acasă“, a declarat Mi­hai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai subliniat că, de acum înainte, Ro­mânia are două capitale: una ad­mi­nistrativă la Bucureşti şi una isto­rică la Iaşi. „Este un moment de mândrie, dar depinde numai de noi dacă vom reuşi să facem din acest titlu un titlu cu care să se mândrească generaţiile care vor veni după noi“, a mai spus primarul.

Nu în ultimul rând, preşedintele CJ, Maricel Po­pa, a menţionat că Unirea Principa­telor s-a înfăptuit întrucât po­­liticienii au ascultat de „vocea ţării“. „La 160 de ani de atunci, ziua de 24 ianuarie ne face să retrăim, cel puţin la nivel de evocare, aceşti importanţi paşi făcuţi de înaintaşii noştri pentru tot ce înseamnă statul de azi. Şi tot atunci, în documentele oficiale, este folosit întâia oară numele de România pentru noua ţară care s-a format din unirea celor două principate surori, pentru primul stat românesc“, a mai spus Popa.

După discursuri, autorităţile locale şi centrale au depus coroane de flori la Ansamblul statuar Al.I. Cuza, au urmărit defilarea forţelor de ordine şi s-au prins în „Hora Unirii“.

Comentarii