Căldura ne va arde la buzunar iarna asta, la Iaşi: plus 40%, în medie

luni, 25 octombrie 2021, 02:01
2 MIN
 Căldura ne va arde la buzunar iarna asta, la Iaşi: plus 40%, în medie

Scumpirea gazelor naturale afectează şi costul gigacaloriei – care va creşte consistent cheltuielile de întreţinere pentru apartamentele racordate la sistemul comunitar de termoficare. Primarul a oferit câteva exemple.

 

la Iaşi, factura la încălzire ar urma să crească de la 500 de lei la aproape 700 de lei/lună pentru un apartament de două camere, a anunţat primarul Mihai Chirica (VEZI AICI). El le-a declarat jurnaliştilor de la HotNews.ro că, la Iaşi, gigacaloria va ajunge la aproximativ 600 de lei iarna aceasta, de la 385 de lei în prezent. La costul de acum, subvenţia este de 139,60 lei, iar preţul facturat la populaţie ajunge la 245,39 lei.

„Propunerea noastră va fi să subvenţionăm jumătate din creştere – aşa este corect faţă de consumatorii noştri loiali, să suportăm împreună creşterea tarifului la energia termică. Practic, ei ar ajunge în jur de 345 lei, iar noi la 239,8 lei, ceea ce ar fi rezonabil şi pentru ei, şi pentru noi. Pentru un apartament de două camere, asta ar însemna o creştere cam cu 200 de lei pe lună. În medie, un apartament cu două camere are un consum mediu lunar pe perioada de iarnă în jur de 2-2,5 Gcal pe lună. Asta înseamnă că (încălzirea, n.r.) va creşte de la 500 de lei, la aproape 700 de lei/lună”, a explicat Mihai Chirica. Edilul a menţionat şi măsuri sociale. Dacă, pentru un venit sub 280 de lei/membru de familie, subvenţia acoperă integral costul gigacaloriei, fiecare creştere de 180 de lei atrage o reducere a subvenţiei cu 10 la sută. Pentru venituri mai mari de 1.583 lei/persoană, respectiv 2.053 lei/ lună pentru cele singure, reducerea suplimentară dispare.

În ţară, cea mai scumpă gigacalorie a fost fixată până acum la Constanţa, 1.034 de lei. Dar locuitorii vor plăti în continuare 215 lei, diferenţa find subvenţia acoperită din bugetul local, după ce guvernul a alocat Constanţei 10 milioane lei în acest sens.

În mai multe oraşe, precum Timişoara, Buzău, Tulcea, gigacaloria ar urma să coste peste 800 de lei. Subvenţia variază între 207 lei în capitala Banatului şi jumătate din preţul întreg în celelalte două municipii. În Capitală, primarul general a anunţat un cost de aproape 600 lei/Gcal, din care bucureştenii vor suporta doar o treime.

La Iaşi, sunt în desfăşurare două licitaţii în valoare de 141 milioane lei pentru achiziţia a 90 de mii de tone de cărbune. Deocamdată, municipalitatea furnizează agent termic doar de la CET I, centrală care funcţionează pe gaz şi care poate să acopere necesarul oraşului. Cărbunele este destinat CET II Holboca, în condiţiile în care stocurile actuale (de 25 de mii de tone) ar putea să acopere doar un sfert din necesarul sezonului rece. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23 de mii de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. 

Comentarii