Campania de Crăciun a ZdI: o donaţie generoasă ne-a permis să extindem lista: 190 de copii vor primi cadouri

Reţeaua medicală Arcadia se alătură campaniei şI donează 30.000 RON pentru 58 de copii din Satu Nou, localitate a comunei Prisăcani.

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
9 MIN
 Campania de Crăciun a ZdI: o donaţie generoasă ne-a permis să extindem lista: 190 de copii vor primi cadouri

Rețeaua medicală Arcadia se alătură Campaniei de Crăciun organizată de „Ziarul de Iași” pentru prichindeii din satele risipite pe malul Prutului. Grație ajutorului generos oferit de aceștia, am avut posibilitatea să extindem campania pentru cei 58 de copii care învață la școala din Satu Nou, frați și surori ai celor 132 de școlari și preșcolari implicați de la început. Cei mai mulți elevi care studiază în Satu Nou provin din familii monoparentale, fără posibilități financiare, unii suferă de diverse afecțiuni medicale sau sunt abandonați de părinți, rămânând în grija bunicilor.

Rețeaua medicală Arcadia a oferit 30.000 de lei pentru cei 58 de prichindei de la Școala Primară Satu Nou (12 elevi – clasa pregătitoare, 20 elevi – clasa a II-a, 26 elevi – clasa a IV-a). Din acești bani, vor fi achiziționate, pentru fiecare copil, ghete din piele, îmblănite, de la Marelbo, geacă de iarnă călduroasă, mănuși, căciulă, fular, penar Herlitz complet echipat, inclusiv cu stilou, rucsac și minge.

„Dincolo de servicii medicale de excepție, Rețeaua Medicală Arcadia înseamnă respect pentru oameni. Știm că fiecare gest pe care îl facem amprentează destine și, din acest motiv, implementăm proiecte importante în domeniul sănătății, al educației, al dezvoltării sociale durabile a comunităților locale. Ne bucurăm să extindem campania inițiată de «Ziarul de Iași» către copiii din Satu Nou, comuna Prisăcani.

Raluca Fiterman, CEO Arcadia Spitale si Centre Medicale

Sunt 58 de copii despre care am aflat deja foarte multe și pe care abia așteptăm să îi cunoaștem. Invităm întreaga comunitate de business să se alăture acestei campanii pentru a transmite astfel, dincolo de ajutorul concret, valorile care ne aduc împreună. Comunitatea înseamnă a fi aproape de ceilalți, a asculta și a înțelege, a da aripi visurilor și a susține destine”, a transmis Raluca Fiterman, CEO Arcadia Spitale și Centre Medicale.

Dorințele micuților din Satu Nou

Lista de dorințe pentru Moș Crăciun este nemărginită. Șeful clasei și cel mai vorbăreț băiețel a fost Edi, care ne-a povestit tot ce are și ce nu are acasă, dar foarte mândru ne-a enumerat câți motani, câini, cocoși și vecini are. Deși au doar 6-7 ani, învățătoarea lor ne-a spus cât de mult le place să răsfoiască toate cărțile. Problema este că în clasa lor nu există o bibliotecă sau niște rafturi unde le pot depozita și țin toate cărțile pe masă.

Pe viitorii fotbaliști din Satu Nou i-am întâlnit în clasa a II-a, pentru că fiecare băiețel ne-a zis cum așteaptă să primească în dar fie o minge, fie echipament de fotbal. Doar doi dintre ei au adăugat pe lista Moșului și câte o tablă de șah. Toate fetițele din clasa a II-a visează să găsească sub brad role și ne-au zis că abia așteaptă să facă întrecere în fața școlii. Pentru sala de clasă, învățătoarea ne-a spus că ar avea nevoie de câteva panouri de plută, pentru a putea expune lucrările copiilor, dar și de jucării muzicale pentru orele de muzică.

Speranța din ochii copiilor neajutorați

Pe cei mai muncitori și neajutorați copii din comuna Prisăcani i-a strâns Dumnezeu în clasa a IV-a din Satu Nou. Sunt numeroși elevi cu probleme de sănătate, proveniți din familii monoparentale sau chiar abandonați de părinți. Una dintre fetițe suferă de sindrom Down, iar mama ei a murit imediat după naștere, în prezent fiind crescută de o mătușă. Învățătoarea ne-a povestit cum într-o zi, când ploua, copila era afară cu mătușa ei și s-a uitat la cer spunând „mama a trimis ploaia”.

Pe unul dintre băieți l-a părăsit tatăl, iar mama a plecat în străinătate la muncă, el rămânând în grija bunicii. Aproape cu lacrimi în ochi, cadrul didactic și-a amintit cum anul trecut, când elevii erau în clasa a III-a, au avut la Limba română un text în care un copil se juca cu tatăl său, iar una dintre întrebările-exercițiu era de tipul „ce v-ați dori?”. „El a zis că își dorește ca tatăl său să fi fost alături de el și să se joace împreună măcar jumătate de oră, pentru că știe că l-a părăsit de când era mic”, ne-a spus învățătoarea.

Cu toate greutățile de acasă, aceștia au găsit un refugiu în școală și în activitățile desfășurate cu doamna Sorina Păduraru, învățătoarea lor. Au creat două cărți, „Cei trei prieteni” și „Zâna Magie fără Tehnologie”, cu desene și texte realizate de ei. Au încercat să le vândă și au reușit să strângă până acum 2.700 de lei, bani pe care visează să îi folosescă pentru a achiziționa o tablă interactivă. Însă, nu sunt suficienți pentru o asemenea investiție. În cazul în care nu vor reuși să strângă suma necesară până la finalizarea clasei a IV-a, și-au propus să folosească acei bani pentru o excursie literară și muzicală, în care să viziteze casele memoriale ale scriitorilor și compozitorilor români.

Pe cât de neajutorați, pe atât de talentați sunt elevii din clasa a IV-a. Învățătoarea îi învață dansuri populare, iar ei participa la fiecare paradă sau festival unde sunt primiți. Se întâlnesc săptămânal, chiar și în vacanța de vară, pentru a se antrena. Ne-au mărturisit că le-ar prinde bine o boxă portabilă pe care să o poată lua cu ei oriunde.

Ne dorim să le putem oferi tuturor celor 190 de copii implicați în campanie ghete îmblănite, din piele, geacă groasă de iarnă, căciulă, fular și mănuși. Pe lângă acestea, vrem să le dăruim câte un rucsac, penar echipat pentru școlari și jucării. Îi rugăm să ne sprijine pe toți cei care pot să contribuie în această misiune a lui Moș Crăciun de a aduce bucurie în viețile copiilor din satele risipite pe malul Prutului.

Cine s-a mai alăturat campaniei

Editura Gama a susținut mereu Campania de Crăciun organizată de „Ziarul de Iași”, iar în acest an oferă 485 de cărți pentru copiii din comuna Prisăcani și pentru bibliotecile școlilor. „Editura Gama se bucură să poată însoți și anul acesta sania fermecată a lui Moș Crăciun, dăruind cărți educative copiilor din Prisăcani, Măcărești, Moreni și Satu Nou. Misiunea noastră, a tuturor, este să ne asigurăm că fiecare copil are aceleași șanse la educație, că se poate juca și poate îndrăzni să viseze la un viitor bun. Mulțumim Ziarului de Iași și Asociației Procons că luptă pentru asta”, a precizat Diana Mocanu, director general Editura Gama.

                                                        Diana Mocanu, Director General Editura Gama

Compania Fides Express a dăruit în fiecare an pachete cu alimente pentru familii. Acum, pe lângă cele trei pachete consistente cu alimente pentru familiile implicate în Campania de Crăciun, vor dona și câte un pachet cu dulciuri pentru cei 58 de școlari din Satu Nou. „Ne bucurăm că putem oferi sprijin celor 58 de copii din Satu Nou. Fiind conștienți de dificultățile pe care aceștia și familiile lor le întâmpină, suntem mândri că am putut ajuta. În această perioadă magică a Sărbătorilor este o binecuvântare să știm că am adus zâmbete și speranță în viețile acestor copii. Ne dorim ca această donație să fie un semn că suntem alături de ei și că le dorim numai bine în calea lor către un viitor plin de realizări”, au comunicat reprezentanții firmei.

Cum putem să îi ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarului de Iași, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vsi de Gara Internaţională). Mai multe detalii puteţi obţine la numărul de telefon 0232.271.271. De asemenea, puteţi face donaţii în bani în contul Asociaţiei Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv şi integral în scopul susţinerii acestei acţiuni, în baza protocolului pe care Şcoala Gimnazială Prisăcani l-a semnat cu Asociaţia Procons special pentru această campanie. Vă rugăm să specificaţi că donaţia este pentru Campania de Crăciun organizată pentru copiii din comuna Prisăcani. Pentru donatorii persoane juridice, Asociația Procons va încheia contracte de sponsorizare.

Titularul contului bancar este ASOCIAŢIA „PROCONS”, cu sediul în Iaşi, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Banca Românescă.

Puteţi dona obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte (aflate în stare bună) pentru copii şi adulţi, pilote, perne, electrocasnice, cărţi, rechizite, obiecte de igienă personală etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim să le sprijinim.

Donaţiile în bani se pot face până vineri, 15 decembrie, iar donaţiile în produse se pot aduce la sediul redacţiei „Ziarul de Iaşi”, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională) până luni, 18 decembrie.

Lista onorabilă a donatorilor

  • Rețeaua medicală Arcadia – 30.000 lei pentru cei 58 de copii care învață la Școala Primară Satu Nou
  • Fides Express – 3 pachete cu alimente pentru familii și 58 de pachete cu dulciuri pentru copiii din Satu Nou
  • Editura Gama – 485 de cărți pentru copii și bibliotecile școlilor
  • Anonim – îmbrăcăminte femei
  • Anonim – 60 euro
  • Marius Dangă – 500 lei
  • Birou Individual Notarial Solcanu Ioana Mădălina – 1.500 de lei
  • Navigator Center – cadouri pentru 12 copii din clasa pregătitoare
  • Răzvan Antohie – 5.000 lei
  • USLIP Iași – 22 perechi de ghete pentru copiii de la Grădinița din Moreni și 110 cutii cu bomboane
  • Dorina Foșalău – 55 lei pentru familia Rupanu
  • Cristina Lungu – 100 lei
  • Mihai Olariu – 200 lei
  • Elena Cenușă – 500 lei pentru familia Rupanu
  • Petru Buzincu – 2.000 lei pentru cele trei familii din campanie
  • Andrei Albescu – 250 lei
  • Valentin Alin Copaciu – 300 lei
  • Geanina Nicoleta Lazăr – 100 lei
  • Mircea Anton Voitinovici – 300 lei
  • Elena Bucos – 50 lei
  • Mărioara Varlam – 50 lei
  • Anonim – 250 lei
  • Lidia Gabriela Pătrașcu – 250 lei
  • FEG – 1.500 lei, cărți și rechizite
  • Editura Polirom – 150 de cărți
  • Maria Chirilă – haine pentru băiat
  • Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași – douăzeci de pachete cu dulciuri
  • Anonim – 300 lei și trei pachete cu obiecte de igienă personală și îmbrăcăminte
  • Anonim – 500 lei
  • Vlad Ciobanu – 500 lei
  • Bogdan Cojocaru, prefectul județului – 500 lei
  • Union Cars – 2.000 lei
  • Anonim – o măsuță și două scăunele pentru copiii familiei Rupanu și încălțăminte de damă pentru familii
  • Marian Șerbescu – 500 lei
  • Adrian Olteanu – 200 dolari
  • Nicolaie Ivanciu, pensionar – 1.100 lei
  • Moldova Center – 5.000 lei
  • Anonim – haine pentru adulți, jucării, jocuri și cărți pentru copii
  • Anonim – patru saci cu haine pentru adulții din cele trei familii
  • Prof. dr. Dan Cașcaval, Rector TUIASI – 500 lei
  • T.V. – 1.500 lei
  • Regia de Publicitate ARBOmedia din București – 10.000 lei
  • Anonim – 1.000 lei
  • PHINIA – 7.000 lei
  • Viorel Blăjuț – 8.000 lei

Comentarii