Sa ajutăm 111 copilaşi din satele Ursoaia, Avântu şi Româneşti!

Campania de Crăciun: primii donatori şi povestea unei familii care face sacrificii pentru copii

vineri, 03 decembrie 2021, 02:50
7 MIN
 Campania de Crăciun: primii donatori şi povestea unei familii care face sacrificii pentru copii

Astăzi, prezentăm situaţia foarte precară în care se află familia Precupanu. Mama, aflată în prag de dializă, renunţă uneori să cumpere medicamente pentru a putea pune pachete cu mâncare copiilor care merg la şcoală. Ieri au venit la redacţie şi primii ieşeni care vor să aducă lumină pe chipurile micuţilor din comuna Româneşti.

111 copii de grădiniţă şi din clasele I-IV de la Ursoaia, Avântu şi Româneşti îl aşteaptă în acest an pe Moş Crăciun să le aducă ghetuţe îmblănite din piele, mănuşi şi căciuliţe. Comuna Româneşti este una îmbătrânită, cu puţine familii tinere, dintre care o parte fără o situaţie financiară bună. Pentru a nu face clase în care să se înveţe simultan, directorul unităţii a ales să ducă elevii din toate satele, cu microbuzul şcolar, într-o singură sală din una dintre cele trei şcoli din comună.

Cititi si: Campania de Crăciun a „Ziarului de Iaşi”: Cum îi putem ajuta pe cei 111 copii din Ursoaia, Avântu şi Româneşti

În Româneşti sunt familii care se descurcă cu greu, în care veniturile vin din ce reuşesc să strângă părinţii lucrând cu ziua prin sat. Iar când apar şi probleme de sănătate, situaţia devine aproape tragică. Un astfel de exemplu este şi familia Precupanu, unde mama are probleme grave cu rinichii. A scăpat ca prin urechile acului de dializă, dar tot trebuie să meargă regulat la control. Iar când asigurarea medicală lipseşte, banii ajung cu greu pentru plata analizelor şi medicamentelor, mai ales că singura sursă de venit e doar alocaţia copiilor.

Familia Precupanu are doi copii la care ţine ca la ochii din cap. Mama, Ionela, povesteşte printre lacrimi cum au fost luni în care a mai renunţat la pastilele pe care trebuie să le ia pentru problemele de sănătate doar pentru a putea să le pună zilnic pachet la şcoală celor doi băieţi. Familia formată din patru persoane locuieşte în curte cu părinţii soţului, într-o căsuţă ridicată cu greu. Chiar dacă spun că sunt soţ şi soţie, cei doi părinţi nu sunt căsătoriţi cu acte, iar acest lucru nu le permite, după cum afirmă femeia, să ia ajutor social de la Primărie, deşi ar avea nevoie de tot sprijinul.

Aşa că se descurcă cum pot, din ce reuşeşte soţul să câştige muncind cu ziua prin sat, din ce animale mai cresc în bătătură şi din cele două alocaţii ale copiilor. Iar bani le trebuie la orice, mai ales atunci când femeia ajunge prin spitale la control.

„Măcar copiii să facă carte dacă eu nu am avut posibilitatea”

Ionuţ şi Andrei, cei doi băieţi ai familiei, sunt ca două zvârlugi pe baterii toată ziua. Mama copiilor povesteşte că s-au trezit de la 4 dimineaţă şi voiau să plece la grădiniţă. „Aşa fac şi sâmbăta şi duminica. Se trezesc dimineaţă şi îmi spun că ei vor să plece la grădi”, spune femeia zâmbind. Îi îndeamnă pe copii să spună câte o poezie ca să audă Moşul, iar cel mare parcă atât a aşteptat şi, mai ceva ce pe o urătură, începe să recite: „Bate vântul, curge ploaia/ Cerul e posomorat!/ Soarele nu se mai vede/ Vai, ce frig si ce urat!….”. Iar celelalte versuri încep să curgă, şi ele spuse pe nerăsuflate.

„Eu dacă nu am avut posibilitatea să merg la şcoală atunci fac orice ca măcar ei să înveţe carte”, se plânge femeia. La începutul orelor online a umblat prin sat să facă rost de un dispozitiv cu care cei mici să intre la clasă. „Le trimitea doamna materiale, chiar dacă nu aveau cu ce intra la orele online, dar mă simţeam eu prost că ai mei nu puteau să intre cu ceilalţi copii”, explică mama celor doi copii printre lacrimi.

În casa familiei Precupanu ar fi nevoie de multe. Abia reuşesc să strângă bani pentru ceva că între timp se strică altceva. Maşina de spălat, şi ea primită de la o rudă, li s-a stricat, iar Ionela trebuie să spele totul la mână. Bani de una nouă nu vor putea strânge prea curând. Şi de mobilier ar fi nevoie, căci dulapurile vechi se mai ţin doar în câteva şuruburi, măcinate de timp şi uzură. Familia stă în trei camere înguste, camera copiilor, a părinţilor şi o bucătărie, distribuite toate ca un vagon de tren. Acum doi ani au scapat ca prin minune de o nenorocire. O sobă construită defectuos a luat foc şi le-a topit un televizor şi pârjolit o parte din mobilier. Au stins focul la timp, dar urmele de arsură se văd şi acum pentru că nu au avut bani să schimbe lucrurile arse. Ionela oftează din când în când în timp ce-şi înşiră necazurile. Se luminează la faţă doar când vorbeşte de copii, de cât de isteţi sunt la grădiniţă şi atunci când îi aude ce vor să facă când vor creşte mari. Doar ei par singurele bucurii ale familiei.

Primii donatori care au răsuns apelului Ziarului de Iaşi

În cadrul Campaniei de Crăciun a Ziarului de Iaşi s-au alăturat şi primii donatori. Omul de afaceri Viorel Blăjuţ, care este alături de iniţiativa cotidianului în fiecare an, donează suma de 5.000 de lei şi va pune la dispoziţie mijloacele de transport cu ajutorul cărora vom duce celor 111 de copii cadourile de Crăciun.

Cititi si: APEL DE CRĂCIUN! Haideţi să luăm ghete, fulare şi mănuşi pentru 111 copii din Ursoaia, Avântu şi Româneşti

„Am fost în fiecare an alături de ziar în campaniile de ajutorare de Crăciun, campanii care aduc bucurie copiilor din satele judeţului nostru. De câteva ori am mers şi am asistat personal la împărţirea cadourilor şi am putut vedea feţele luminoase, zâmbitoare ale copiilor şi expresiile lor pline de surpriză. Este, pentru mine, lucrul cel mai frumos care se poate întâmpla la o asemenea sărbătoare, pentru că aceste cadouri sunt folositoare, copiii chiar au nevoie de haine groase şi ghetuţe îmblănite, de mănuşi şi alte lucruri pentru iarnă. Într-un an i-am văzut ieşind de la şcoală, după ce au primit cadourile aduse de ziar de la cei care au donat, şi i-am văzut răsfiraţi pe strada din faţa şcolii, cărând sacoşele acelea mari, unii poticnindu-se, alţii ajutaţi de părinţi. Făceau o zarvă mare şi erau bucuroşi şi m-am bucurat şi eu deoarece aşa trebuie să fie Crăciunul, cu copii care râd şi se veselesc. De aceea, cine poate să ajute ca lucrurile acestea să se întâmple, să o facă din toată inima, pentru că cei mici merită asta”, a declarat Viorel Blăjuţ, reprezentant al grupului de firme Iaşisting.

Marian Şerbescu, care este în fiecare an alături de copiii mai puţin norocoşi pe care încercăm să îi ajutăm în Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi, donează suma de 500 de lei. Acesta a menţionat că este important să îi sprijinim pe cei din comunităţile sărace, mai ales într-o societate afectată de pandemie. „În primul rând, vreau să felicit Ziarul de Iaşi pentru consecvenţă, pentru că an de an adună zeci de oameni într-un scop nobil, acela de a ajuta semenii. Din păcate, pandemia a creat noi cazuri sociale, noi oameni au nevoie de ajutor. De aceea, cred că trebuie să fim mai buni în fiecare zi, şi nu doar la ocazii speciale! Urez mult succes campaniei. Sunt sigur că, la fel ca în anii trecuţi, Ziarul de Iaşi va aduce zâmbete şi bucurii unor copii care au cu adevărat nevoie de sprijin”, a menţionat Marian Şerbescu, director adjunct DGASPC Iaşi.

În cursul zilei de ieri a venit la sediul redacţiei şi o ieşeancă care a dorit să îşi păstreze anonimatul şi care a donat suma de 200 de lei pentru campania ziarului, dar şi un pachet cu haine pentru copii, cărţi şi carioci.

Cum putem să-i ajutăm

Cei care doresc să ofere un ajutor, oricât de mic, în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vis de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271.271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care pot fi necesare în aceste situaţii, şi care pot fi transmise, la cerere, prin e-mail sau fax. Donaţiile pot fi făcute şi direct către Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”, Româneşti, în contul: RO75BRDE240SV55118712400, deschis la BRD-GSG. Donaţiile în cont pot fi făcute până pe 15 decembrie.

Lista onorabilă a donatorilor

  • Viorel Blăjuţ – 5.000 lei + transport pentru daruri
  • Marian Şerbescu – 500 lei
  • Anonim – 200 lei

Comentarii