Capăt Dacia se schimbă din temelii. Lucrări de 50 de milioane de euro încep în zonă

joi, 08 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Capăt Dacia se schimbă din temelii. Lucrări de 50 de milioane de euro încep în zonă

Lucrările de construire a unui depou în Dacia au fost autorizate de către Primăria Iaşi. Recent, municipalitatea a asigurat şi finanţarea proiectului astfel că licitaţia de execuţie poate fi lansată. 

Amintim că amenajarea unui nou depou va fi făcută cu fonduri rambursabile, respectiv dintr-un credit contractat la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o valoare de până la 50 milioane euro. Primăria are la dispoziţie peste 5,5 ha în vederea construirii noului depou. Pe cea mai mare parte a terenului (4 ha) vor fi construite trei hale principale pentru: revizii reparaţii tramvaie (întreţinere şi reparaţii tramvaie, ateliere, vestiare, birouri, centrală termică şi spaţiu tehnic, întreţinere zilnică şi nisipare, spălătorie tramvaie), garare tramvaie şi, respectiv, garare şi întreţinere autobuze electrice şi troleibuze, inclusiv construcţii pentru instalaţii (bazin decantare, separator hidrocarburi şi bazine captare apă pluvială).

Citiți și: Creditul Primăriei de la BERD creşte iar: plus 150% faţă de valoarea iniţială. Ieşenii vor plăti rate până în 2040

Cele trei hale vor fi deservite de 27 locuri de parcare. În cazul unei suprafeţe de un hectar, care face parte din proprietatea Primăriei, prin autorizaţia 653/2022 s-a dat undă verde pentru înlocuirea suprastructurii şi consolidarea infrastructurii podului existent, inclusiv modernizarea tramei stradale (str. Strămoşilor), pe o lungime de aproximativ 440 m, prin lărgirea profilului stradal pentru separarea circulaţiei pe moduri de transport în două direcţii (tramvaie şi autobuze), şi amenajarea unei zone verzi şi trotuare pe ambele părţi.

„Pe terenul de 4.902 mp, care reprezintă unitatea teritorială de referinţă 3, se propune modernizarea întregii căii de rulare şi realizarea unei staţii acoperite intermodale destinată tramvaielor şi autobuzelor”, se arată în autorizaţia emisă de Primărie. Planul urbanistic zonal (PUZ) aferent investiţiei a fost aprobat în decembrie 2021. Pe parcursul acestui an, au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, în condiţiile în care proiectul a suferit modificări importante. Iniţial, necesarul de finanţare era estimat la circa 13,5 milioane euro pentru ca, ulterior, să ajungă de peste trei ori mai mult.

Citiți și: Modernizarea Depoului Dacia: factura a mai crescut cu 40%. Din 2019 a crescut de câteva ori. Iată calculele!

„Valoarea a crescut din două motive. În primul rând, la început era prevăzută doar modernizarea infrastructurii existente, însă prin studiul de fezabilitate a rămas demonstrat că se impune realizarea unui depou nou şi a unei zone de acces plus rond Dacia şi pod peste pârâul Rediu complet modernizate. Au apărut motive noi şi obiective generale noi. Iniţial a fost un obiectiv, respectiv doar performanţa energetică, iar ulterior au fost luate în calcul încă două obiective generale: mobilitatea urbană şi digitalizarea atât în depou, cât şi la nivelul reţelei de transport tramvai”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Potrivit acestuia, un alt motiv a fost creşterea preţului la materiale de construcţii, energie şi echipamente cu o medie de 45-47%. Primăria are în curs mai multe proiecte pentru achiziţia de vehicule noi care va aduce, în final la Iaşi, o flotă cu 50 de tramvaie şi 69 de autobuze electrice. Aceste vehicule vor fi garate în noul depou care va fi construit în capătul cartierului Dacia. Toate construcţiile existente pe amplasament vor fi demolate, fiind emisă o autorizaţie de construire în acest sens încă de acum două luni.

Comentarii