Catolicii celebrează în această noapte Învierea Domnului

sâmbătă, 16 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Catolicii celebrează în această noapte Învierea Domnului

Creştinii catolici din Iaşi se pregătesc să sărbătorească în această noapte Învierea Domnului, care este anul acesta la o diferenţă de o săptămână faţă de aceeaşi celebrare a creştinilor ortodocşi. 

Cutuma bisericii spune că, în ziua de Sâmbăta Sfântă, „Cristos este în mormânt, ca atare, Biserica este în tăcere”. De aceea, pe toată durata zilei de astăzi nu se va ţine nicio celebrare în bisericile catolice, iar „creştinii sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Cristos”. Toţi credincioşii se reunesc către biserică seara, de la ora 22.00. La Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, slujba din „noaptea sfântă” va fi săvârşită de către PS Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi. Creştinii sunt aşteptaţi să vină, vor aprinde candele de la focul care va fi binecuvântat în afara bisericii, iar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi vorbesc despre o noapte de momente legate de această slujbă, finalizată cu o procesiune cu lumânarea pascală pe străzile oraşului.

„Sărbătoarea Învierii Domnului este prin excelenţă o sărbătoare a renaşterii, a vieţii şi a bucuriei. Dar, parcă, ne vine atât de greu zilele acestea să o celebrăm cu o autentică şi sinceră bucurie! Ne gândim la Ucraina şi la multe alte locuri din lume, unde răsună strigătul de ajutor al oamenilor ameninţaţi de teroarea armelor. Ne gândim la atâţia semeni de-ai noştri care se simt dezorientaţi în faţa numeroaselor provocări care le apar în cale. Ne gândim la toţi aceia care se află în dificultate din cauza bolii, a vârstei înaintate şi a singurătăţii”, a spus PS Iosif Păuleţ în scrisoarea pastorală cu ocazia sărbătorilor pascale. Duminică, creştinii catolici vor putea participa la liturghii la catedrala din Iaşi la ora 8.00, 9.15, 11.00, 16.00 şi 18.00.

 

 

Comentarii