Advertorial (P)

Cauzele cardiace ale durerii în piept

miercuri, 15 ianuarie 2020, 02:50
3 MIN
 Cauzele cardiace ale durerii în piept

Durerea  în piept reprezintă unul din cele mai frecvente simptome care  îndeamnă pacientul să se prezinte la medic. Există numeroase cauze, cardiace sau extracardiace, care pot provoca această senzație. În timp ce unele dintre ele sunt banale, fără a fi expresia unei boli severe, altele reprezintă urgențe medicale majore, ce amenință viața și trebuie recunoscute imediat atunci când apar.

Durerea în piept de cauză cardiacă

Angina pectorală apare atunci când arterele care irigă miocardul (mușchiul inimii) se îngustează progresiv prin crearea unor plăci de aterom pe peretele intern al vasului. Placa de aterom este constituită în principal dintr-un amestec de colesterol și calciu.

Depunerea plăcilor de aterom este favorizată de fumat, hipertensiune arterială șihipercolesterolemie netratate, diabetul zaharat și de înaintarea în vârstă. Atunci când placa de aterom suferă o ruptură, la acest nivel se formează un tromb (sau cheag) care va obtura complet artera și va determina lezarea definitivă a miocardului. Această leziune reprezintă, de fapt, infarctul de miocard.

Durerea în piept cauzată de angina pectorală sau infarct miocardic este localizată de obicei retrosternal (în spatele sternului), este intensă, uneori cu caracter  de strivire, arsură, poate iradia în umeri, în brațe (bilateral sau numai în brațul stâng), uneori dorsal, în spate sau în gât.

În angină, durerea cedează în 10 – 15 minute la repaus sau la administrarea de nitroglicerină sublingual, pe când în cazul infarctului, durerea ține mai mult, nu se ameliorează la administrarea de nitroglicerină și se însoțește de anxietate, transpirații, greață, palpitații sau dificultate la respirat. De cele mai multe ori, nu există semnale de alarmă pentru infarctul miocardic, prima durere reprezentând și debutul infarctului.

Într-o astfel de situație, timpul în care pacientul se prezintă la medic va face diferența între un prognostic și o evoluție bună și un prognostic sever, marcat de complicații redutabile sau chiar de decesul acestuia. Prognosticul cel mai bun îl au pacienții care se prezintă în primele 30 minute de la debutul durerii sau măcar în primele 6 ore.

Pericardita acutăapare când se inflamează pericardul (învelișul exterior al inimii), în infecții virale sau bacteriene, tuberculoză, în cancere, colagenoze etc. Durerea este continuă, poate avea intensitate mare, se însoțește de semne generale de infecție. Atunci când se acumulează o cantitate semnificativă de lichid în sacul pericardic, durerea în piept reprezintă o urgență, prin necesitatea evacuării acestuia.

A treia cauză cardiacă de durere în piept este disecția de aortă (ruptura peretelui aortei). Durerea este deosebit de intensă, iradiată pe vasele de la baza gâtului sau membre și poate duce rapid la șoc cardiogen sau deces.

Diagnosticarea la timp, respectarea recomandărilor medicale, precum și prezentarea rapidă la medicul cardiolog în caz de apariție a durerilor în piept reprezintă premise de evoluție favorabilă a afecțiunilor cardiace. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 –Call Center Arcadia.

Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia

 

Comentarii