Ce anume au căutat anchetatorii acasă şi în biroul primarului de Rediu? Acuzaţia: corupţie la angajări. Iată posturile!

vineri, 22 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Ce anume au căutat anchetatorii acasă şi în biroul primarului de Rediu? Acuzaţia: corupţie la angajări. Iată posturile!

Comunicatul oficial menţionează presupuse fapte de corupţie în cazul unor angajări la primărie. Anul acesta, administraţia comunei a publicat patru anunţuri de angajare. Descinderile s-au încheiat cu ridicarea câtorva unităţi de memorie din calculatoare şi a unor documente.

 

UPDATE Primarul din Rediu a a avut un punct de vedere legat de acuzațiile care i se aduc, punct de vedere exprimat pe pagina sa de Facebook:

”Prietenii mei, în special consilierii locali ai comunei, au făcut intense eforturi și au  forțat raționamentul, cu efectul ocupării organelor penale cu fapte care nu există.
Voi sta drept în fața acestei „furtuni”, iar pe consilierii locali îi invit la treabă, în folosul dumneavoastră, al comunității.
Rămân dedicat interesului public, îmi doresc să se facă lumină curând în ceea ce privește incidentul de astăzi”, a scris Ciprian Grosu..

Stire inițiala:

Scandalurile care se ţin lanţ în administraţia comunei Rediu, pe spinarea locuitorilor de aici, au culminat ieri cu o nouă descindere a anchetatorilor de la Direcţia Generală Anticorupţie. De data asta, ei l-au vizat pe primarul Ciprian Grosu, pe care l-au „vizitat” şi acasă, şi la birou, dar au intrat şi la serviciul de resurse umane din primărie. De aici, au plecat cu unitatea de memorie, dar şi cu cea din biroul primarului, precum şi cu unele documente.

Cititi si: Primarul din Rediu vrea să scape comuna de Consiliul Local. Este prima încercare de acest fel din judeţ

De remarcat că, într-o notă de informare publică, DGA menţionează că „lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun în executare un număr de şase mandate de percheziţie domiciliară, din care două la sediul UAT Rediu”. Dacă a treia a fost la domiciliul primarului Grosu, unde s-au petrecut celelalte trei? Edilul a avut telefonul închis pe tot parcursul zilei de joi şi nu a răspuns la nici un mesaj.

Primarul a reuşit să se facă nevăzut din sediul administraţiei, deşi ambele uşi de acces în clădire erau „păzite” de jurnalişti.

Cititi si: Petronela Susan, funcţionară la primăria din Rediu: flagrant şi condamnare la doi ani închisoare în timp record

Situaţia de fapt în cauză vizează posibile infracţiuni de corupţie săvârşite în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul UAT Rediu, precizează comunicatul DGA care a fost motivul descinderilor.

Primăria comunei a făcut publice anul acesta patru anunţuri de angajare, toate pe parcursul verii. Astfel, în august, pe pagina posturi.gov.ro au fost afişate anunţurile de concurs pentru muncitor calificat grad I la Serviciul de gospodărire comunală, referent II – cadru tehnic PSI la Compartimentul pentru situaţii de urgenţă şi şofer pentru microbuzul şcolar. Toate trei posturile sunt permanente. În iunie, un alt concurs a fost lansat pentru angajarea unui consilier clasa I, gradul profesional asistent pentru Compartimentul Cadastru.

Toamna trecută, primarul a depus plângeri la poliţie acuzând-o pe fosta contabilă că a plecat acasă cu documente din sediul primăriei. La începutul acestui an, tot cei de la DGA a prins în flagrant o funcţionară din primărie luând şpagă. Trebuie menţionat că persoana în cauză, o funcţionară transferată de la Primăria Iaşi la Biroul de urbanism al Primăriei Rediu, a şi fost condamnată între timp.

Cititi si: Watergate la Rediu. Noi amănunte despre pângerea primarului la adresa contabilei şi vicelui privind furtul de documente

Pe de altă parte, confruntări au loc şi în instanţă: viceprimarul Ştefan Paraschiv contestă o decizie a primarului, în vreme ce Ciprian Grosu a cerut Tribunalului Iaşi să constate dizolvarea Consiliului Local pe motiv că timp de patru luni consecutive nu a fost adoptată nicio hotărâre.

Toate aceste şicane au marcat de altfel primii trei ani de mandat ai primarului şi consilierilor locali. Aşa cum am mai relatat în dese rânduri, singura majoritate constituită în Consiliul Local este una împotriva primarului, în vreme ce acesta, deşi a început mandatul cu 6 consilieri din partidul său (USR), a pierdut şi susţinerea acestora. Nici dintre ceilalţi aleşi (4 PMP, 2 PNL şi 2 PSD) nu s-au remarcat vreun lider capabil să coaguleze această majoritate şi într-un sens constructiv. Prin urmare, comuna nu a beneficiat în aceşti trei ani decât de investiţii imobiliare, mai mult sau mai puţin discutabile.

Cititi si: Epidemia imobiliară atacă Zona Metropolitană. Asediu la Rediu. Comuna, gata să se predea

Vom reveni cu un punct de vedere al primarului imediat ce acesta îşi va redeschide telefonul sau va reveni în spaţiul public, Ciprian Grosu fiind de altfel unul dintre cei mai comunicativi primari din judeţ: până la ultima descindere a celor de la DGA, el a răspuns pe paginile de socializare multor interpelări ale cetăţenilor comunei. 

Comentarii