Ce au spus episcopii ortodox şi catolic de Iaşi în discursurile lor de Ziua Naţională

sâmbătă, 03 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Ce au spus episcopii ortodox şi catolic de Iaşi în discursurile lor de Ziua Naţională

De 1 decembrie, ierarhii Bisericii Ortodoxe și ai celei Catolice care au strânse legături cu Iașul au transmis mesaje de unitate și de dragoste de țară. Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a participat la ceremonia de marcare a Zilei Naționale organizate la Iași în fața Palatului Culturii, unde a săvârșit și slujba de Te Deum. 

Acesta a vorbit despre unire ca despre un ansamblu de sărbători, nu doar despre momentul de 1 decembrie. El a amintit ziua de 24 ianuarie, când s-a format, de fapt, România, la 1859, apoi despre alipirile succesive ale provinciilor în 1918, începând cu 27 martie – Basarabia, continuând cu 28 noiembrie – Bucovina și 1 decembrie – Transilvania.

„Sunt zile sfinte. Ele reprezintă realitatea adâncă, reactivarea memoriului trecutului, minune și minuni ale istoriei. Transilvania a fost aflată o mie de ani sub jug străin. O mie de ani sub asuprire a păstrat credința și limba, a supraviețuit ca popor român. E ceva extraordinar! E o minune pentru că într-o mie de ani, după logica omenească, n-ar mai fi trebuit să existe nimic românesc și ortodox în Transilvania, la cât au fost românii de prigoniți acolo. Nu aveau decât un drept: de a munci pentru alții. Și au rezistat. Ce lecție, ce interogațiune pentru noi: cum sunt eu în raport cu neamul meu? Unde mă aflu eu în raport cu ardelenii, cu românii din Moldova de Sus-Bucovina, cu românii din Moldova de Răsărit – Basarabia? De aceea este așa de frumoasă, de mare și plină de nădejde această zi”, a spus IPS Teofan. Acesta a trimis, în discursul său, și către Republica Moldova, spunând că un nou moment 1918 ar fi necesar pentru ca ceea ce s-a împlinit acum 104 ani să „nu fie doar istorie, ci și realitate actuală”.

„Nu avem voie să uităm prețul plătit pentru Unire

Înaltpreasfințitul Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit catolic de București, care a slujit aproape toată viața sa la Iași, până să primească numirea de la București în urmă cu aproape 3 ani, a vorbit în discursul său că Ziua Națională a României este un moment de a comemora toate evenimentele care au dus la constituirea țării.  „1 Decembrie marchează în amintirea noastră colectivă Marea Unire proclamată la Alba Iulia în 1918, eveniment istoric epocal, precedat de nenumărate jertfe pe câmpul de luptă și nu numai. Nu avem voie să uităm prețul pe care înaintașii noștri l-au plătit pentru apărarea pământului strămoșesc. Altminteri, riscăm să ne pierdem memoria, și o dată cu ea, respectul pentru noi înșine. Marea Unire ne amintește că România este și rămâne țara tuturor cetățenilor ei, indiferent de etnia, de statutul social sau de confesiunea lor”, a spus IPS Aurel Percă.

El a făcut o trimitere și către războiul din Ucraina în discursul său, motivând că pericolele din Europa ar trebui să fie elemente care să ne unească și mai puternic, nu să ne dezbine. „În acest an, în care războiul din Ucraina a adus la granițele noastre zeci de mii de refugiați, românii au dat dovadă de o mare solidaritate, mobilizându-se exemplar pentru a ajuta victimele războiului. Miile de gesturi emoționante de solidaritate ne arată potențialul enorm de bine care se poate face în țara noastră”, a mai spus mitropolitul. În finalul discursului său, acesta a făcut un apel ca România să devină un pol al stabilității în regiune și a transmis și gândurile sale bune către românii care locuiesc în afara granițelor, spunând că, oriunde s-ar afla, este și ziua acestora. 

Comentarii