De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce se poate întâmpla dacă nu controlezi din scurt diabetul?

luni, 26 iulie 2021, 01:56
1 MIN
 Ce se poate întâmpla dacă nu controlezi din scurt diabetul?

Prof. dr. Adrian Covic, şeful Compartimentului pentru Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, a explicat pentru platforma rodiabet.ro că, în opinia sa, pacienţii care au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat au riscuri suplimentare de apariţie sau agravare a afecţiunilor renale dacă nu controlează eficient diabetul.

Specialistul ieşean a explicat că principalele complicaţii care pot apărea în cazul diabetului de tip 2 la pacienţii cu afecţiuni renale sunt dislipidemia şi obezitatea. „Trebuie găsită combinaţia optimă pentru a fi menţinut controlul glicemiei à jeun (pe nemâncate), hemoglobina glicată, controlul greutăţii şi controlul dislipidemiei. Paşii necesari de urmat, în prevenţia afecţiunilor renale la aceşti pacienţi sunt: controlul optim al diabetului, controlul tensiunii arteriale, un consult nefrologic şi unele medicaţii specifice, care merită luate în considerare”, a declarat prof. dr. Adrian Covic pentru platforma citată.

O altă problemă în cazul acestor pacienţi o reprezintă importanţa controlului tensiunii arteriale, medicul observând faptul că, adesea, diabetul este asociat cu hipertensiunea arterială care nu este foarte bine gestionată. „Este esenţial ca tensiunea arterială să fie controlată optim, mai ales, dacă există proteinurie, la o ţintă de 125-130 şi cu medicaţie potrivită. De aceea, pacientul cu diabet trebuie văzut clar de un nefrolog, deoarece trebuie rezolvată o serie întreagă de probleme pe care aceştia le au, cum ar fi asocierea cu hiperuricemia, fumatul, sedentarismul, sindrom anemic şi există posibilitatea ca boala de rinichi să nu fie neapărat asociată diabetului, ci să fie etichetată ca nefropatie diabetică, dar, de fapt, să aibă o altă natură şi, de aceea, nefrologul are un rol precis”, a mai precizat prof.dr. Adrian Covic.

Comentarii