De Sănătate

Punem punctul pe știi

Centrul de Screening de la IRO s-ar putea deschide săptămâna viitoare. De ce depinde?

Deschiderea acestui centru ar mai reduce din aglomeraţia existentă în acest moment în ambulatoriul unităţii.

joi, 09 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Centrul de Screening de la IRO s-ar putea deschide săptămâna viitoare. De ce depinde?

Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) va putea primi efectiv primii pacienţi în cel mai bun caz abia de la finalul săptămânii viitoare. Conducerea unităţii medicale a precizat că încă se aşteaptă autorizaţia din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru cele două mamografe, precum şi finalizarea celorlalte proceduri. 

„Au fost mai multe de făcut decât ne-am aşteptat, ne-a întârziat foarte mult şi branşamentul electric, care a fost făcut până la urmă. Este vorba despre branşamentul electric pe stradă pe care îl face E.On, noi nu avem voie să intervenim în domeniul public. Noi am instalat calculatoarele, se face legătura cu softul de la spital, se fac şi ultimele probe ale echipamentelor de laborator. Ecografele sunt instalate, pentru ele nu avem nevoie de autorizaţie de la CNCAN. Sunt demarate şi toate procedurile cu Compania Naţională de Investiţii. Am stabilit şi programul de consultaţii al medicilor, trebuie să începem pur şi simplu să ne ducem acolo”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Deschiderea acestui centru ar mai reduce din aglomeraţia existentă în acest moment în ambulatoriul unităţii. „Ideea aceasta a fost – să deschidem acest centru ca să descongestionăm zona de ambulatoriu, pacientul nediagnosticat sau sănătos să ajungă acolo, iar ambulatoriul de aici să rămână pentru pacienţii noştri. Este în continuare aglomerat la noi şi probabil că va mai fi aşa o perioadă”, a completat managerul IRO.

Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice a fost construit cu fondurile asigurate prin Compania Naţională de Investiţii, fiind vorba despre o valoare de peste 32 de milioane de lei. A fost inaugurat oficial pe 25 martie, la Iaşi fiind prezent atunci şi Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Centrul este construit pe şase niveluri şi va asigura screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin, de sân, de prostată, de piele şi a cancerului colorectal.

 

 

Comentarii