Centrul Expoziţional Moldova, depozit în caz de dezastru

marți, 08 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Centrul Expoziţional Moldova, depozit în caz de dezastru

Mai multe încăperi de la parterul şi demisolul clădirii care stă nefolosită de zece ani vor fi date în folosinţa sau administrarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Centrul Expoziţional Moldova, clădire inaugurată în 2011, dar practic nefolosită până azi, pare să-şi găsească în sfârşit o menire. Consilierii judeţeni au aprobat ieri transformarea ei într-o bază logistică. Două proiecte de hotărâre adoptate ieri se referă la încăperi de la parter şi demisol care vor fi date în folosinţă sau în administrare gratuită Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean. Destinaţia este „desfăşurarea de activităţi umanitare în caz de dezastre pentru o perioadă de un an de zile”, respectiv pentru depozitare materiale şi bunuri pentru Ucraina. „Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate vor pune la dispoziţie toate spaţiile pe care le deţine.

Cititi si: Centrul expoziţional “Moldova” din CUG folosit pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina

Trebuie să ne facem un plan pe termen lung ce destinaţie vom da acestor spaţii. Dacă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va stabili că un spaţiu va fi de depozitare şi alt spaţiu, de cazare, vom ajuta şi material, şi financiar tot acest demers”, a declarat preşedintele Costel Alexe. De altfel, ultimele două hotărâri ale CJSU stabilesc peste 3.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi, în cămine ale unor colegii şi universităţi, puse la dispoziţie de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, de asociaţii şi organizaţii neguvernamentale sau de pensiuni şi hoteluri. Centrul Expoziţional va rămâne hub logistic.

Cititi si: Expoziţia neputinţei şi incompetenţei costă la Iaşi exact nouă milioane de euro

În şedinţa de ieri, aleşii au adoptat şi Ghidul solicitantului pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul Judeţului Iaşi pentru activităţi nonprofit de interes general (proiecte culturale, sociale, de tineret, educaţionale, de promovare turistică şi protecţia mediului, siguranţa cetăţeanului şi ordine public), respectiv a programelor, proiectelor şi acţiunilor din domeniul sportului. Un alt proiect de hotărâre stabileşte şi suma totală alocată: 1,5 milioane de lei. Primul ghid a fost amendat în aşa fel încât între activităţi să fie incluse şi cele de ajutorare a refugiaţilor care au sosit în judeţul nostru. Ultimul proiect de pe ordinea de zi se referă la suplimentarea cu aproape 4 milioane de lei a fondurilor alocate reparaţiilor curente pe drumurile judeţene. 

 

 

 

 

Comentarii