Cheşcu a găsit o portiţă să-şi scape spălătoria ridicată fără autorizaţie. Primăria este în corzi

joi, 14 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Cheşcu a găsit o portiţă să-şi scape spălătoria ridicată fără autorizaţie. Primăria este în corzi

Primăria este pe cale să piardă şi al doilea proces deschis pentru anularea propriilor decizii urbanistice. 

 

primă acţiune, prin care Primăria cerea anularea certificatului de atestare aferent unui bloc construit în Moara de Vânt, a fost respinsă de Tribunal la sfârşitul lunii trecute, ca tardiv formulată. În acest caz era vorba despre faptul că, în 2015, Primăria a autorizat împrejmuirea unui teren din Moara de Vânt şi construirea pe acesta a două locuinţe individuale de către SC Vixen SRL, o firmă ce are printre obiectele de activitate şi videochat-ul. După patru ani, în preajma Crăciunului, reprezentanţii municipalităţii, aflaţi la faţa locului, au propus admiterea recepţiei.

În februarie 2020, a fost emis şi certificatul de atestare a edificării construcţiei, constatându-se că ea a fost realizată conform autorizaţiei. Aceasta, deşi în locul celor două case se ridicase un bloc cu 18 apartamente. După ce DNA a început mai multe cercetări în zona urbanismului la Primărie, inspectorii de aici au cerut şi anularea certificatului de atestare pentru firma de videochat. Prea târziu, însă, aveau să constate magistraţii Tribunalului.

Cheşcu, pe urmele firmei de viceochat

Aceeaşi excepţie a tardivităţii a fost invocată şi în cazul unei construcţii realizate de firma patronată de Gheorghe Cheşcu, SC Flux SRL, pe strada Aurel Vlaicu. În acest caz, instanţa a amânat luarea deciziei pentru luna septembrie, după terminarea vacanţei judecătoreşti.

După ce, în ianuarie, procurorii DNA au deschis la Primărie pentru verificarea modului de autorizare a unui bloc construit de Cheşcu în Tătăraşi, municipalitatea a mimat dorinţa de a regla problemele de urbanism din municipiu. În martie, Primăria a cerut constatarea nulităţii certificatelor de edificare şi a autorizaţiilor de construire pentru două imobile în cazul cărora se autorizase ceva şi se construise altceva. Certificatele de edificare arătau că autorizaţia de construire fusese respectată, lucru evident fals.

CITEȘTE și: Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum

Într-unul dintre cazuri, se autorizase construirea a două locuinţe individuale în Moara de Vânt şi se construise un bloc cu 18 apartamente. În al doilea caz, Cheşcu obţinuse în august 2020 autorizaţia de amplasare a unor module de tip container mobil pentru amenajarea unui showroom la intersecţia dintre şoseaua Ciric şi strada Aurel Vlaicu. Urbanistic, zona era dedicată construirii unui centru internaţional de conferinţe şi constituirii unui pol pentru turismul de afaceri. Un control al Inspectoratului de Stat în Cosntrucţii a constatat că Flux SRL construise acolo o spălătorie auto, care depăşea de altfel suprafaţa autorizată. Mai mult, terenul pe care fuseseră amplasate containerele era cuprins în Registrul Spaţiilor Verzi, din documentaţie lipsind avizul biroului de specialitate din cadrul Primăriei.

O construcţie ilegală pentru Flux SRL

Primul termen al procesului Primăriei împotriva Flux SRL s-a desfăşurat la începutul lunii trecute, juristul municipalităţii cerând anularea autorizaţiei de construire pe care tot municipalitatea o emisese. Instanţa a rămas în pronunţare. La următoarele două termene, judecătorii au amânat din nou pronunţarea, invocând lipsa timpului de deliberare. Conform legii, după terminarea dezbaterilor într-un dosar, depunerea documentelor care susţin poziţiile celor două părţi şi rămânerea instanţei în pronunţare, nu mai pot fi administrate noi probe. Este permisă însă invocarea excepţiilor absolute, care ar împiedica însăşi desfăşurarea procesului. La termenul de marţi, magistraţii au constatat că la dosar fuseseră depuse de către Flux SRL concluzii scrise prin care invoca tardivitatea acţiunii demarate de Primărie. Cu alte cuvinte, municipalitatea îşi dăduse seama prea târziu că avizase favorabil edificarea unei construcţii ilegale.

Prin urmare,a cţiunea Primăriei ar trebui respinsă direct, fără a se mai verifica situaţia de fapt existentă. „Având în vedere că această excepţie este una absolută, sens în care poate fi invocată oricând, chiar şi după închiderea dezbaterilor, pentru respectarea dreptului la apărare al reclamantului se impune repunerea cauzei pe rol pentru punerea în discuţia părţilor a excepţiei invocate de pârât”, au menţionat judecătorii. Aceştia au dispus amânarea din nou a luării unei decizii pentru data de 13 septembrie. Până atunci, juriştii municipalităţii îşi vor putea eventual formula propriile argumente împotriva excepţiei ridicate de Flux SRL.

Comentarii