CM de fotbal-Qatar 2022: Diavolii roșii se întorc acasă

joi, 01 decembrie 2022, 19:13
3 MIN
 CM de fotbal-Qatar 2022: Diavolii roșii se întorc acasă

Maroc a câștigat, surprinzător,grupa F

Teoretic, Belgia ar fi trebuit să înceapă în ofensivă meciul decisiv cu Croația pentru calificarea din grupa F, fiind cu un punct în spate. Dar, sătul de prestațiile lui Batsuayi din primele jocului, Roberto Martinez a preferat să joace cu vârf fals (Mertens) înainte de îl a forța pe Lukaku, încă nerefăcut. Croația, echipa avantajată de tabelă, a preferat posesia, pentru a tăia presupusele acțiuni ale ”dracilor”. A ieșit o repriză fadă, fără șuturi pe poartă, la capătul căreia echipa lui Zlatko Dalic ar fi putut fi în avantaj.Arbitrul Taylor a dictat penalty, la un fault asupra lui Kramaric ('16) Luka Modric s-a pregătit de sentință, dar înregistrările din cabina VAR au arătat o poziție de ofsaid la Lovren.Așa că la pauză, tabela arăta un tern și meritat 0-0.

Introducerea previzibilă după pauză a lui Lukaku a dinamizat jocul Belgiei. Paradoxal, prin inducție, a înviorat și jocul Croației, nevoită să se apere prin ofensivă de noile primejdii. Și iată cum aspectul jocului s-a schimbat fundamental. S-a arătat că Belgia, în afară de Lukaku și De Bruyne, mai are un cetățean de frunte ăn echipă, portarul Thibaut Courtois, providențial la șuturile violente ale lui Kovacic și Modric. În min. 60, o lansare formidabilă a lui De Bruyne către Carrasco s-a soldat cu un șut respins de Juranovic, dar mingea a ajuns la Lukaku care a tras cu sete în bară. Multă vreme s-a jucat pe contre, dar pe final croații au apelat și la mijloace neortodoxe pentr a păstra remiza. Belgienii au terminat în asalt partida, însă Lukaku a fost urmărit de ghinion, mingile sale fie că au ricoșat la portarul croat, fie , la ultima ocazie, Romelu a fost deposedat de tânărul Gvardiol, iar flamanzii, valonii și belgienii din teren au încheiat un 0-0 în lacrimi, prăbușiți la pământ.

Despre celălalt meci: Maroc a luat repede avantaj în fața eliminatei Canada, iar golul care a redus handicapul a fost primul autogol din această ediție. (Aguerd) Pentru comparație, la capătul primei faze de la Euro 2020 (cu numai șase grupe) s-au consemnat opt astfel de isprăvi,Dar Marocul a câștigat grupa, croații au ajuns și ei în optimi, iar Belgia pleacă acasă.

 Croația – Belgia 0-0

Croația: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic – Modric, Kovacic ('90+2 –Majer) – Kramaric ('64 – Pasalic), Livaja ('64-Petkovic), Perisic. Selecționer: Zlatko Dalic.

Belgia: Courtois- Dedoncker ('72-Tielemans), Alderwereild, Vertonghen – Meunier ('87-E Hazard), Witsel, De Bruyne, Castagne-Trossard ('59-T.Hazard) , Mertens (' 46-Lukaku), Carrasco ('72-Doku). Selecționer: Roberto Martinez.

Arbitru: Anthony Taylor (Anglia)

Cartonașe galbene: Dedoncker

 

Canada – Maroc 2-1 (2-1)

Marcatori: Ziyech ('3), En-Nesyri ('23) / Aguerd ('40-autogol)

Canada: Borjan-Johnston, Vitoria, Miller –Hoilett ('76-Wotherspoon), Osorio ('65-Laryea), Kaye ('60-Hutchinson), Adekugbe ('61-Koné) – Buchanan, Larin ('60-David)), Davies: Selecționer: John Herdman

Maroc: Bonou  – Hakimi ('85-Jabrane), Aguerd,Saiss, Mazraoui – Amrabat –Ounahi ('77-El Yamiq), Sabiri – Ziyech ('76-Hamdallah), En Nesyri, Boufal ('65-Aboukhlal). Selecționer: Walid Regragui.

Arbitru: Raphael Claus (Germania).

Cartonașe galbene: Hoilett. Osorio, Adekugbe, Vitoria

Clasament final, grupa F; 1. Maroc – 7 p (4-1); 2 Croația – 5 p (4-1); 3. Belgia – 3 p (1-2); 4. Canada – 0 p (2-7).

Comentarii