Comună ieşeană amendată pentru că nu are padoc. Primarul se apără: Nu avem maidanezi pe drumuri

vineri, 17 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Comună ieşeană amendată pentru că nu are padoc. Primarul se apără: Nu avem maidanezi pe drumuri

Comunele trebuie să-şi amenajeze padocuri pentru câinii vagabonzi, chiar dacă prin ele va fluiera vântul. Inspectoratul Poliţiei Judeţene a luat primăriile la rând, împărţind amenzi pentru inexistenţa serviciilor proprii de gestionare a animalelor fără stăpân.

 

Pe lista primăriilor amendate a ajuns şi cea a comunei Trifeşti. Un control al IPJ, efectuat în urmă cu un an, s-a soldat însă cu o amendă de 5.000 de lei, contestată de primărie în faţa Judecătoriei. Motivul prezentat judecătorilor de primăria Trifeşti pentru lipsa unui serviciu care să se ocupe de câinii vagabonzi a fost simplu: la nivelul comunei nu erau cunoscute cazuri de câini fără stăpân şi nici nu fuseseră înregistrate sesizări din partea cetăţenilor pe această temă. Prin urmare, nu exista necesitatea de a înfiinţa un serviciu specializat. Primăria a cerut anularea procesului-verbal de amendare sau, cel puţin, înlocuirea amenzii cu un avertisment.

O ordonanţă de urgenţă adoptată în noiembrie 2001 a impus ca în termen de 60 de zile, consiliile locale să amenajeze adăposturi pentru câinii fără stăpân şi să înfiinţeze servicii specializate în gestionarea acestora, cu angajarea a cel puţin un tehnician veterinar. Norma legală nu face precizări cu privire la situaţia ipotetică în care într-o localitate nu există câini fără stăpân. La acest fapt s-au raportat şi magistraţii Judecătoriei, când au analizat dosarul. „Din înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine că pericolul social al faptei săvârşite de petentă este unul ridicat, aducându-se atingere unor norme sociale de o importanţă deosebită, existenţa câinilor comunitari, în lipsa unui plan eficient de gestionare a lor, punând în pericol integritatea fizică a membrilor comunităţii, dar şi a bunurilor acestora. Trebuie observat că actul normativ care reglementează înfiinţarea adăpostului pentru câinii fără stăpân a intrat în vigoare cu 20 de ani în urmă, petenta neavând justificări rezonabile pentru pasivitatea manifestată în îndeplinirea atribuţiilor legale”, au arătat judecătorii.

Aceştia au menţinut procesul-verbal întocmit de IPJ. Comuna Trifeşti a declarat apel împotriva sentinţei Judecătoriei, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii