Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Conferinţă inedită la Facultatea de Istorie: ce putem afla despre un oraş din hărţile vechi

GALERIE
conferinta, istor (2)
  • conferinta, istor (2)
- +

La finele săptămânii trecute, Facultatea de Istorie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) a găzduit o conferinţă internaţională inedită despre hărţile-plan de oraş şi felul în care influenţează sau schimbă percepţiile asupra dezvoltării urbane din trecut, în oraşele cunoscute din România.

Conferinţa a fost organizat de către prof.dr. Laurenţiu Rădvan, prodecan al facultăţii, care a fost co-autor în mai multe articole ştiinţifice ce au prezentat hărţi vechi ale oraşului Iaşi. Acestea au schimbat percepţia asupra felului în care s-a dezvoltat capitala Moldovei sau au confirmat scrierile istoricilor - multe fiind realizate de către străinii care tranzitau zona. "Chiar dacă nu au o vechime foarte mare, planurile de oraşe îşi au locul lor printre sursele originale, oferind informaţii preţioase cu privire la evoluţia aşezărilor urbane. Ele pot conţine indicii cu privire la începuturile oraşelor, la modul lor de organizare, la străzi, cartiere, fortificaţii, construcţii majore şi minore, biserici şi case, topografie şi hidrografie locală, amenajări edilitare, facilităţi economice şi multe altele. În ultimele decenii s-a scris din ce în ce mai mult cu privire la oraşe pornind de la planurile istorice deja cunoscute şi, aparent, ceea ce era de descoperit în arhive fusese descoperit.

Identificarea în arhivele de la Viena şi mai ales de la Moscova a numeroase planuri noi de oraşe cu privire la spaţiul românesc ne oferă prilejul de a ne întoarce la origini şi la întrebarea: ce date noi mai pot oferi vechile hărţi ale oraşelor?", a explicat prof.dr. Laurenţiu Rădvan. Acesta a explicat că la conferinţa de la Iaşi cercetătorii au avut ocazia de a-şi prezenta rezultatele unor cercetări recente care valorifică planuri ale oraşelor, cunoscute sau necunoscute. Astfel de cercetări, spune istoricul, sunt utile şi pentru domenii precum geografia istorică, istorie militară, istoria economiei, toponimie, lexicografie şi altele. Este deja un obicei practicat în Europa, creându-se atlase istorice ale oraşelor. Practica a început să fie replicată şi în România, existând atlase ale oraşelor Sebeş, Câmpulung, Târgovişte, Brăila, Siret şi Suceava, fiind în pregătire atlasul oraşului Roman. La conferinţa organizată la Iaşi a fost invitat şi prof.dr. Roman Czaja, preşedintele Comisiei Internaţionale de Istorie a Oraşelor, iar toate lucrările prezentate vor fi reunite într-un volum ce urmează să fie publicat la o editură de specialitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri