Conferinţă inedită la Facultatea de Istorie: ce putem afla despre un oraş din hărţile vechi

duminică, 08 mai 2022, 23:07
2 MIN
 Conferinţă inedită la Facultatea de Istorie: ce putem afla despre un oraş din hărţile vechi

La finele săptămânii trecute, Facultatea de Istorie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) a găzduit o conferinţă internaţională inedită despre hărţile-plan de oraş şi felul în care influenţează sau schimbă percepţiile asupra dezvoltării urbane din trecut, în oraşele cunoscute din România.

Conferinţa a fost organizat de către prof.dr. Laurenţiu Rădvan, prodecan al facultăţii, care a fost co-autor în mai multe articole ştiinţifice ce au prezentat hărţi vechi ale oraşului Iaşi. Acestea au schimbat percepţia asupra felului în care s-a dezvoltat capitala Moldovei sau au confirmat scrierile istoricilor – multe fiind realizate de către străinii care tranzitau zona. "Chiar dacă nu au o vechime foarte mare, planurile de oraşe îşi au locul lor printre sursele originale, oferind informaţii preţioase cu privire la evoluţia aşezărilor urbane. Ele pot conţine indicii cu privire la începuturile oraşelor, la modul lor de organizare, la străzi, cartiere, fortificaţii, construcţii majore şi minore, biserici şi case, topografie şi hidrografie locală, amenajări edilitare, facilităţi economice şi multe altele. În ultimele decenii s-a scris din ce în ce mai mult cu privire la oraşe pornind de la planurile istorice deja cunoscute şi, aparent, ceea ce era de descoperit în arhive fusese descoperit.

Identificarea în arhivele de la Viena şi mai ales de la Moscova a numeroase planuri noi de oraşe cu privire la spaţiul românesc ne oferă prilejul de a ne întoarce la origini şi la întrebarea: ce date noi mai pot oferi vechile hărţi ale oraşelor?", a explicat prof.dr. Laurenţiu Rădvan. Acesta a explicat că la conferinţa de la Iaşi cercetătorii au avut ocazia de a-şi prezenta rezultatele unor cercetări recente care valorifică planuri ale oraşelor, cunoscute sau necunoscute. Astfel de cercetări, spune istoricul, sunt utile şi pentru domenii precum geografia istorică, istorie militară, istoria economiei, toponimie, lexicografie şi altele. Este deja un obicei practicat în Europa, creându-se atlase istorice ale oraşelor. Practica a început să fie replicată şi în România, existând atlase ale oraşelor Sebeş, Câmpulung, Târgovişte, Brăila, Siret şi Suceava, fiind în pregătire atlasul oraşului Roman. La conferinţa organizată la Iaşi a fost invitat şi prof.dr. Roman Czaja, preşedintele Comisiei Internaţionale de Istorie a Oraşelor, iar toate lucrările prezentate vor fi reunite într-un volum ce urmează să fie publicat la o editură de specialitate.

Comentarii