De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consumul foarte redus de alcool nu ar face rău cardiacilor

miercuri, 04 august 2021, 08:51
2 MIN
 Consumul foarte redus de alcool nu ar face rău cardiacilor

O cercetare desfășurată de-a lungul a 20 de ani, a experților Universităților din Washington, SUA, a demonstrat că bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare pot consuma o cantitate redusă de alcool, după un eveniment cardiac. Prin cantitate redusă se înțelege până la 105 grame de alcool pe săptămână, ceva mai mult de o sticlă de vin sau șase beri de tărie medie.

O astfel de cantitate, susțin cercetătorii, ar proteja cardiacii de noi evenimente sau de moarte față de oamenii care nu beau deloc alcool. Practic, 105 grame de alcool pe săptămână reprezintă ceva mai mult de jumătate din limita de consum recomandată la bărbați în Statele Unite, 196 de grame săptămânal.

Cercetarea subliniază că beneficiile consumului scăzut de alcool nu sunt aceleași pentru toți bolnavii cardiaci. Această cercetare este cea mai amplă pe asocierea alcool-boli cardiovasculare. Datele din studiu provin de la peste 14.000 de persoane care au suferit un infarct, un accident vascular cerebral sau o criză de angină. Aceste persoane au fost monitorizate de-a lungul a 20 de ani. 

În altă ordine de idei, circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) publicate în luna iulie. De aceea se recomandă un consum redus de alcool. Majoritatea (86%) acestor cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum „riscant şi excesiv“ (peste două băuturi alcoolice pe zi), potrivit studiului. Dar un consum „uşor până la moderat“ (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume“ în 2020, estimează într-un comunicat CIRC, agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Comentarii