Coreea de Nord a furat criptomonede de până la două miliarde de dolari

luni, 07 februarie 2022, 17:31
2 MIN
 Coreea de Nord a furat criptomonede de până la două miliarde de dolari

Coreea de Nord a furat criptomonede de peste 50 de milioane de dolari prin atacuri cibernetice pentru a finanţa programul de rachete nuclear al regimului comunist de la Phenian, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), citat de BBC.

Între începutul anului 2020 şi jumătatea anului 2021, atacatorii cibernetici au furat mai mult de 50 de milioane de dolari din active digitale, au descoperit anchetatorii.

Astfel de atacuri sunt o „sursă importantă de venituri” pentru programul nuclear şi de rachete balistice al Phenianului, au spus aceştia. Rezultatele au fost transmise vineri comisiei de sancţiuni a ONU.

Atacurile nord-coreene au ţintit cel puţin trei burse de schimb de criptomonede din America de Nord, Europa şi Asia.

Raportul face referire, de asemenea, la un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis, care sugera că atacurile cibernetice nord-coreene ar fi putut aduce până la 400 de milioane de dolari în active digitale anul trecut.

Şi în 2019, ONU a raportat că statul nord-coreean a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă prin utilizarea unor atacuri cibernetice sofisticate.

Coreei de Nord i s-a interzis de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare şi să lanseze rachete balistice.

Cu toate acestea, raportul ONU spune că, în ciuda sancţiunilor dure, Coreea de Nord a reuşit să-şi continue dezvoltarea infrastructurii nucleare şi de rachete balistice.

De asemenea, a continuat să caute materiale, tehnologie şi know-how în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice şi cercetare ştiinţifică comună.

Anchetatorii au spus că a existat o „accelerare” a testării rachetelor de către regimul comunist nord-coreean.

 

 

 SUA au transmis vineri că Phenianul a efectuat nouă teste cu rachete numai luna trecută.

Coreea de Nord „a demonstrat capacităţi sporite pentru desfăşurare rapidă, mobilitate largă (inclusiv pe mare) şi rezistenţă îmbunătăţită a forţelor sale de rachete”, au spus observatorii ONU.

Vineri, China şi Rusia au refuzat să semneze o declaraţie de condamnare a proliferarii lansărilor de rachete ale Coreei de Nord.

Duminică, SUA a anunţat că reprezentantul său special pentru Coreea de Nord se va întâlni cu oficiali japonezi şi sud-coreeni la sfârşitul acestei săptămâni pentru a discuta situaţia.

ONU a mai constatat în raport că situaţia umanitară din Coreea de Nord continuă să se agraveze.

Lipsa de informaţii din Coreea de Nord a însemnat că a fost greu de determinat cât de multă suferinţă a fost cauzată de sancţiunile internaţionale, mai arată Organizaţia Naţiunilor Unite.

 

Comentarii