Coşmar fără sfârşit – Familia unui mort pe şosea acum 7 ani încă aşteaptă daune. Dosarul se rejudecă, asigurătorul a dat faliment

sâmbătă, 13 august 2022, 01:50
3 MIN
 Coşmar fără sfârşit – Familia unui mort pe şosea acum 7 ani încă aşteaptă daune. Dosarul se rejudecă, asigurătorul a dat faliment

La 7 ani de la un accident rutier produs la Sârca, victimele acestuia au ajuns la un pas de obţinerea despăgubirilor impuse de judecători. Sentinţa, care ar putea fi dată cel mai devreme spre sfârşitul acestui an, ar putea fi însă tardivă. Asigurătorul şoferului vinovat a dat între timp faliment.

În dimineaţa zilei de 13 octombrie 2015, şoferul unui Mercedes Benz care se deplasa spre Târgu Frumos a pierdut controlul volanului în curba deosebit de periculoasă la dreapta de la Sârca şi a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune un un Peugeot 207 care venea din sens contrar. Ambii şoferi au fost răniţi, iar unul dintre pasagerii din Peugeot a decedat, lăsând trei copii orfani. Niciunul dintre şoferi nu era băut, iar automobilele nu aveau o viteză excesivă.

Concluzia anchetatorilor a fost că vina pentru producerea accidentului aparţine şoferului autoturismului Mercedes, Ştefănel Coşman, şoferul celeilalte maşini neavând nicio posibilitate de a evita impactul. În cursul audierilor, Coşman a explicat că ar fi fost depăşit de un alt autovehiculul, care i-a atins partea din stânga faţă a Mercedesului, ceea ce i-a imprimat acestuia o mişcare de rotaţie care a provocat deraparea. Afirmaţiile sale au fost contrazise de cele ale martorilor, care au arătat că în apropiere nu circula niciun alt vehicul, Mercedesul intrând pur şi simplu, inexplicabil, pe contrasens.

În urmă cu doi ani, Coşman a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost atacată de Coşman. Curtea de Apel a menţinut condamnarea, dar a desfiinţat prevederile referitoare la daunele civile, dispunând rejudecarea în această privinţă. Ca urmare, dosarul, din care rămăsese doar latura civilă, s-a întors la Paşcani. Pentru stabilirea daunelor materiale, magistraţii au luat în calcul valoarea cheltuielilor ocazionate de înmormântarea victimei. Au fost dovedite cheltuieli de 5.909,51 lei, dar magistraţii au apreciat că acestea au fost sigur mai ridicate. „Este de notorietate că date fiind momentele tragice prin care familia persoanei decedate trece, date fiind multitudinea şi rapiditatea activităţilor legate de înmormântare, este dificil ca rudele să obţină şi să conserve toate înscrisurile justificative ale cheltuielilor efectuate”, au explicat judecătorii. Aceştia au luat în calcul numărul aproximativ al participanţilor la serviciul funerar şi la parastasele ulterioare, apreciind un prejudiciu cert de 2.000 de euro.

În privinţa daunelor morale, judecătorii s-au raportat la efectul probabil al decesului asupra soţiei victimei, ca şi asupra copiilor săi. Ei au avut la dosar şi fişele de caracterizare întocmite de profesorii de la şcolile urmate de aceştia, care atestau sechelele suferite de copii, a căror vârstă în momentul accidentului era cuprinsă între 8 şi 15 ani. Magistraţii au stabilit daune morale de 35.000 euro către soţia supravieţuitoare, 25.000 de euro pentru fiecare dintre copii şi câte 10.000 de euro pentru cei trei fraţi ai victimei. În plus, cei trei copii urmează să beneficieze de prestaţii periodice de câte 254 lei lunar până la majorat sau până la finalizarea studiilor.

Alte despăgubiri de 10.000 de euro au fost acordate altei pasagere din Peugeot, rănită grav în accident. Nivelul despăgubirilor va fi reanalizat de Curtea de Apel, care va prelua dosarul la începutul lunii noiembrie. Plata efectivă a despăgubirilor ar putea însă întârzia şi mai mult. Firma de asigurări la care Coşman avea încheiată poliţa RCA, respectiv Carpatica Asig SA, a intrat în procedură de faliment încă din 2017. Victimele accidentului de la Sârca vor fi înscrise la masa credală, plata urmând să se facă în funcţie de sumele obţinute din lichidarea activelor societăţii.

Comentarii