Credincioşii ieşeni vor putea participa joi la slujbele de Înălţare cu aceleaşi restricţii ca la Liturghie

marți, 26 mai 2020, 01:49
2 MIN
 Credincioşii ieşeni vor putea participa joi la slujbele de Înălţare cu aceleaşi restricţii ca la Liturghie

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu a stabilit încă reguli speciale pentru slujbele care vor avea loc la lăcaşurile de cult odată cu sărbătorirea de joi a Înălţării Domnului, însă vor rămâne în vigoare prevederile actuale, după ce a fost publicat weekendul trecut ordinul Ministerului Sănătăţii şi al Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţii religioase în contextul pandemiei.

Practic, ordinul – preluat şi de mitropolie, şi la nivelul întregii Patriarhii Române – specifică faptul că în cadrul ritualurilor religioase se vor dezinfecta obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii după fiecare utilizare şi o dată la patru ore obiectele sau suprafeţele cele mai frecvent atinse.

„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioşii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralităţii religioase care defineşte relaţia democratică a Statului român cu toate cultele din România“, a declarat pr. Vasile Bănescu, purtător de cuvântul al Patriarhiei.

Există patru prevederi concrete care au fost implementate încă de la primele slujbe de după perioada de restricţie a accesului credincioşilor în biserici: la intrarea şi ieşirea din biserică să nu fie necesară atingerea mânerului uşii, iar acolo unde este posibil, să fie făcute circuite de ieşire diferite de cele de intrare în biserică.

La intervale de patru ore, lăcaşurile de cult urmează să fie bine aerisite, la intrarea în biserică vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

„În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoţită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului“, se menţionează în rândul prevederilor impus de biserici.

În ceea ce priveşte împărtăşania, conducerea Patriarhiei a reiterat că aceasta este suspendată pentru o foarte scurtă perioadă de timp pentru a se consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe şi pentru a dezvolta o metodă comună, care va fi decisă „exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc“.

Comentarii