Creşte numărul ieşenilor dependenţi de droguri. Cannabisul e în top, câştigă teren heroina

joi, 23 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Creşte numărul ieşenilor dependenţi de droguri. Cannabisul e în top, câştigă teren heroina

Tot mai mulţi tineri din Iaşi au început să se drogheze cu heroină, cea mai periculoasă şi mortală substanţă. În anul 2017 erau luaţi în evidenţă doar patru consumatori de heroină. În anul 2021 au fost număraţi 14, dintre care 13 bărbaţi şi o femeie. Consumatorii au fost luaţi în evidenţă de către Centru Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Iaşi.

 

“Datele statistice referitoare la consumul de heroină la nivelul CPECA Iaşi, arată o creştere în rândul persoanelor consumatoare. Dacă în anul 2017 erau luaţi în evidenţă patru consumatori, în anul 2020 s-a înregistrat prima creştere alarmantă, existând un număr de 12 consumatori, iar în anul 2021 au fost înregistraţi un număr de 14 consumatori. Acest aspect denotă faptul că pe raza judeţului Iaşi există mult mai multe persoane dependente de acest tip de drog care, din diverse motive, încă nu s-au adresat instituţiilor specializate. Persoanele consumatoare de heroină, majoritatea cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani sunt trimise către serviciile integrate de asistenţă oferite de către CPECA, în urma săvârşirii unor infracţiuni de către DIICOT- Servicii Teritoriale, Serviciul de Probaţiune Iaşi, IPJ Iaşi– Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, Penitenciarul Iaşi sau DGASPC Iaşi– Centrele de servicii sociale, psihologi şcolari şi familia, în cazul minorilor”, au precizat reprezentanţii CRPECA Iaşi. Astfel, în baza de date a centrului, în 2021 erau 72 de bărbaţi şi cinci femei care consumau cannabis, o femeie anfetamine, doi bărbaţi – MDMA, doi bărbaţi cocaină, o femeie şi un bărbat – alcool etilic, un bărbat – LSD şi cinci bărbaţi şi o femeie – substanţe psihoactive noi. În total, 144 de ieşeni cu dependenţe.

Numeroase urgenţe în spitale

Ca urmare a consumului de droguri, anul trecut au existat mai multe urgenţe medicale la spitalele din Iaşi. În total, au fost raportate 161 de urgenţe medicale, faţă de 154 în anul 2020. De exemplu, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iaşi – Unitatea de Primire Urgenţe a avut în anul 2021 un număr de 129 de cazuri de copii intoxicaţi cu substanţe psihoactive. Dintre aceştia, două cazuri cu cannabis, unul cu substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, 36 medicamente sau antidepresive, 76 copii au consumat abuziv alcool etilic, unul Ecstasy , 11 benzodiazepine, unul cocaină, şi unul opioide. Spitalul Clinic “Sf. Spiridon” Iaşi – Unitatea de Primire Urgenţe a comunicat că a avut în anul 2021 un număr de 32 de cazuri de persoane cu abuz de substanţe psihoactive dintre care: 16 persoane au consumat produse etnobotanice, trei MDMA, două codeină, două opioide, cinci cazuri cu canabis, şi doi consumatori de heroină. Nu în ultimul rând, Institutul de Psihiatrie “Socola” Iaşi a deschis 78 de fişe ale pacienţilor consumatori de substanţe psihoactive, astfel: 47 cu NSP – Noi Substanţe Psihoactive, 13 cu cannabis, cinci solvenţi volatili, trei benzodiazepine, două amfetamine, trei fişe heroină, o fişă lorozepam, două fişe tutun, o fişă MDMA, o fişă LSD.

“O prioritate pentru lucrătorii CPECA Iaşi o constituie organizarea activităţilor de prevenire primară, centrate pe informare, educare şi conştientizare asupra riscurilor associate consumului de heroină, prin promovarea unor măsuri educative, sociale, legislative adresate populaţiei ţintă. Beneficiarii din cadrul CPECA Iaşi sunt persoane, în general, cu domiciliul în judeţul Iaşi, care solicită informaţii şi servicii cu privire la consumul de droguri. Aceştia se pot adresa direct, din proprie iniţiativă, fie în interes personal, fie pentru vreun membru al familiei, sau pot fi referiţi de către reprezentanţi instituţionali, cadre didactice, consilieri şcolari, medici specialişti, asistenţi sociali, procurori, avocaţi, consilieri de probaţiune, pedagogi, psihologi, educatori. Serviciile de asistenţă sunt oferite gratuit cu respectarea confidenţialităţii, conform Standardelor Sistemului Naţional de Asistenţă Medicală Psihologică şi Socială a Consumatorilor de Droguri şi Drepturile Omului. De altfel, persoanele consumatoare de droguri şi persoanele dependente consumatoare de droguri, precum şi aparţinătorii acestora, au beneficiat în anul 2021, în regim ambulatoriu, de următoarele servicii integrate de asistenţă: management de caz pentru consumul de droguri, evaluare psihologică şi socială în vederea includerii într-un program integrat de asistenţă, referire către alte specialităţi pentru patologie asociată sau concomitentă consumului de droguri, servicii de consiliere psihologică şi socială în vederea reintegrării şi reabilitării psiho-sociale”, au adăugat reprezentanţii CPECA Iaşi.

Comentarii