Cristian Mungiu, sărbătorit mâine public în Tătăraşi. Vizionare de film, lansarea cărţii lui de memorii, discuţii

miercuri, 11 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Cristian Mungiu, sărbătorit mâine public în Tătăraşi. Vizionare de film, lansarea cărţii lui de memorii, discuţii

Regizorul Cristian Mungiu va fi sărbătorit la Ateneul Naţional din Iaşi, în cadrul proiectului CineLegendele. Mâine, de la ora 17:30, ieşenii vor putea lua parte la proiecţia filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, recompensat cu Palme d’Or la Cannes, în 2007, şi la lansarea primului volum de memorii scris de Cristian Mungiu, publicat la Editura Humanitas.

Evenimentul va debuta la ora 17:30 cu proiecţia filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă care a câştigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2007. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la eveniment şi va oferi o perspectivă din culisele filmului. De asemenea, va fi expus în premieră Trofeul Palme d'Or câştigat de Mungiu, care este primul Palme d'Or pentru un lungmetraj din istoria cinematografiei româneşti. Trofeul va putea fi admirat doar în timpul evenimentului de la Ateneul Naţional din Iaşi.

La ora 19:30, festivitatea va continua cu lansarea primului volum de memorii scris de Cristian Mungiu, intitulat „Tania Ionaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, publicat la Editura Humanitas. Cartea dezvăluie povestea de viaţă a bunicii materne a regizorului, alături de care a copilărit la Iaşi.

„Bunica – mi-o amintesc – stătea pe fotoliul ei pat acoperit cu o cergă roşie, iar eu stăteam la masa din sufragerie, lângă ea, îi puneam întrebări şi scriam, consemnând fiecare amănunt pe cât puteam cu vocea ei, încercând să-i păstrez cât mai mult vorbele. (…) Încep însă să am sentimentul, astăzi, că nu atât pentru ea am hotărât să-i consemnez viaţa, nu doar ca să-i dau ei sentimentul că n-a trăit degeaba, ci mai mult pentru mine, ca să pot eu accepta mai uşor zădărnicia vieţii ei – şi a vieţii în general”, a spus Cristian Mungiu.

Evenimentul va include o sesiune de autografe şi o discuţie în care Cristian Mungiu va dialoga cu Florin Lăzărescu şi Cătălin Sava. Discuţia va fi moderată de Corina Giurgia.

CineLegendele SFR este un proiect marca festivalul Serile Filmului Românesc, realizat cu sprijinul Ateneului Naţional din Iaşi şi Cinema Ateneu. Intrarea la ambele evenimente este liberă, pe bază de rezervare pe https://cinemaiasi.ro/film/cinelegendele-sfr/.

Comentarii