Speţă interesantă, care ar trebui citită cu atenţie de orice şofer

Cum a judecat instanţa vinovăţia după o tamponare în intersecţie semaforizată?

joi, 27 ianuarie 2022, 02:58
2 MIN
 Cum a judecat instanţa vinovăţia după o tamponare în intersecţie semaforizată?

O şoferiţă al cărei automobil fusese acroşat după ce rămăsese blocat în trafic a trebuit să se adreseze instanţei pentru a-şi recupera cheltuiala cu reparaţiile. Şoferul vinovat îşi asumase responsabilitatea, dar firma de asigurări a apreciat că lucrurile stau altfel.

Pe 11 septembrie 2019, Aliona N. se afla la volanul unui Lexus. A intrat într-o intersecţie, dar traficul aglomerat a împiedicat-o să şi iasă până la schimbarea culorii semaforului, când în intersecţie a intrat şi un VW Passat, condus de Alexandru C. Urmarea a fost o coliziune, VW-ul acroşând automobilul blocat în intersecţie. Cei doi şoferi au întocmit o constatare amiabilă, şoferul asumându-şi greşeala, deşi o culpă putea fi reţinută şi în sarcina şoferiţei, pentru că nu ai voie să pătrunzi în intersecţie dacă nu eşti sigur că şi poţi ieşi pe verde. Dar, aşa, lucrurile păreau să fi intrat pe făgaşul obişnuit.

Femeia şi-a dus maşina în service şi a închiriat un alt autoturism. Conform precizărilor Alionei N., pe 19 septembrie, Grawe România SA, societatea la care era asigurat VW-ul, i-a trimis o ofertă de despăgubire de 979 lei, pe care a respins-o. Reparaţiile o costau 13.700 lei, la care se adăugau 3.200 lei, costul închirierii altui automobil. După trei luni, la începutul lui decembrie, şoferiţa a fost înştiinţată că Grawe SA a respins dosarul de daună, motivând că nu Alexandru C. se făcea vinovat de producerea accidentului. Acesta a fost momentul în care femeia s-a adresat instanţei, cerând obligarea firmei de asigurări la plata a 16.900 lei, reprezentând costul reparaţiilor şi chiria automobilului.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii Grawe SA au reafirmat că, din analiza documentelor, a planşelor fotografice şi a locului în care se produsese accidentul, reiese că vinovăţia pentru evenimentul rutier aparţine Alionei N., deci refuză să plătească despăgubirile cerute. În plus, preţul închirierii, de 900 de lei/zi, ar fi fost exagerat, de 8 ori mai mare decât cel de pe piaţă. Aprecierile făcute de Grawe SA au fost respinse însă de judecători.

„Deşi pârâta a contestat vinovăţia asiguratului său, aceasta nu a depus dovezi din care să rezulte susţinerile sale, iar din înscrisurile depuse la dosar rezultă că asiguratul pârâtei se face vinovat de producerea accidentului”, au constatat aceştia.

Magistraţii au ajuns la concluzia că pretenţiile făcute de femeie sunt justificate, obligând societatea de asigurări să plătească întreaga sumă. La cei 16.900 lei ceruţi se vor adăuga însă 0,2% pe zi, începând cu 16 septembrie 2019, data la care Aliona N. solicitase avizarea daunei. Această ultimă menţiune dublează aproape suma datorată de firma de asigurări. Aceasta a contestat sentinţa Judecătoriei, apelul intrând marţi pe rolul Tribunalului.

Comentarii