Cum am ajuns să importăm 80% din carnea de porc procesată în ţară? Pesta a decimat un sfert dintre porci

marți, 20 decembrie 2022, 17:41
1 MIN
 Cum am ajuns să importăm 80% din carnea de porc procesată în ţară? Pesta a decimat un sfert dintre porci

Pesta porcină africană (PPA) “a ucis” mai bine de un sfert din porcii crescuţi în România, în cei 5 ani şi 5 luni de când virusul devastator a fost depistat pe plan local. Aproape 6.000 de focare au fost depistate pe teritoriul României în această perioadă, iar despăgubirile acordate crescătorilor se apropie de pragul de un miliard de lei.

Prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România a fost pe data de 31.07.2017. Până la finele acelui an încă un focar a fost depistat, iar în anii care au urmat pesta porcină africană a explodat, sute de mii de porci fiind ucişi în fiecare an pentru a nu răspândi şi mai mult boala năucitoare. Astfel, în anul 2018 au fost înregistrate de ANSVSA un număr de 1.164 de focare, iar în anul următor numărul focarelor a urcat cu 50% până la 1.728.

În anul 2020, numărul de focare a scăzut din nou, dar s-a menţinut la peste 1.000, mai exact 1.063, apoi iar a urcat cu peste 55%, până la 1.660 de focare. Pesta porcină africană este o boală virală mortală a porcilor domestici şi sălbatici.

PPA este o ameninţare la adresa sănătăţii porcilor întrucât nu există vaccine sau tratament împotriva acesteia. Pesta porcină africană nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, dar poate duce la consecinţe socio-economice catastrofale pentru sectorul de creştere al porcilor.

Cititi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii