Cum ne va cheltui primarul Chirica banii în 2023? Proiectul de buget: peste 1 miliard de lei, cheltuieli de funcţionare

vineri, 23 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Cum ne va cheltui primarul Chirica banii în 2023? Proiectul de buget: peste 1 miliard de lei, cheltuieli de funcţionare

În total, bugetul local este estimat la 1,7 miliarde lei. Bugetul general care include şi creditele şi insituţiile subordonate ar ajunge la 2,2 miliarde

Bugetul general al municipiului Iaşi pe anul 2023 este estimat la 2,2 miliarde lei, similar cu cel din acest an. Primăria a publicat proiectul de buget, dar fără o detaliere a investiţiilor. Documentul are 14 pagini şi cuprinde doar indicatorii financiari estimaţi pe fiecare capitol bugetar în parte. În linii mari, bugetul general este format din bugetul local (al Primăriei), bugetul creditelor (externe şi interne) şi bugetul centralizat al instituţiilor de sub autoritatea Primăriei. Cea mai mare pondere în bugetul general o are cel local, cu o valoare estimată de 1,7 miliarde lei.

În acelaşi timp, cea mai mare parte a bugetului local este cheltuită pentru funcţionarea instituţiei (1,1 miliarde lei – 66%). În ceea ce priveşte investiţiile, cheltuielile din bugetul local ajung la 585 milioane lei (34%). Fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de venit din acest punct de vedere, respectiv peste 330 milioane lei. La aceşti bani se adaugă subvenţii de 60 milioane lei acordate de guvern pentru cofinanţarea proiectelor UE.

De asemenea, din PNRR, Primăria estimează că va încasa aproape 50 milioane lei. În cazul bugetul creditelor, toţi banii (în jur de 160 milioane lei) merg tot la investiţii, în 2023 urmând a începe construirea noului depou Dacia, unul dintre cele mari proiecte ale Primăriei din ultimii ani. În acest caz, finanţarea este asigurată de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Nu în ultimul rând, cheltuielile de dezvoltare în cazul instituţiilor de sub autoritatea Primăriei ajung la peste 30 milioane lei.

Primarul: „1,1 miliarde lei sunt bani de investiţii”

Cumulând toate cheltuielile de investiţii aferente secţiunilor de dezvoltare pe toate componentele bugetului, aşa cum rezultă din graficele publicate de Primărie, reiese o sumă de peste 775 milioane lei. În schimb, primarul Mihai Chirica a avansat ieri o altă sumă aferentă investiţiţiilor, respectiv de 1,1 miliarde lei. El a invocat faptul că unele cheltuieli asimilate investiţiilor sunt reflectate, de fapt, în alte capitole bugetare. De exemplu, potrivit edilului, mai multe proiecte derulate prin PNRR sunt cuprinse separat în bugetul local, pe liste de investiţii.În context, amintim că Primăria nu a publicat şi aceste liste.

De asemenea, cheltuielile bugetului nu au fost detaliate, în proiectul publicat figurând doar sumele totale pe capitole şi titluri bugetare. „408 milioane lei sunt contractate prin PNRR şi mai sunt de contractat alte aproximativ 600 milioane lei. (…) Pe Programul Operaţional Regional mai avem de implementat suma de 425 milioane lei, cea mai mare valoare fiind pe transporturi. (…) Avem, de asemenea, 154 milioane lei pe care trebuie să le derulăm prin BERD, şi încă 44 milioane lei pe care le-am contractat pentru «Anghel Saligny» (…). Deci, până în prezent, am ajuns la 1,03 miliarde lei lei şi mai avem 121 milioane lei, proiecte pe care le derulăm din fonduri proprii. (…) În total, am ajuns la 1,1 miliarde lei – buget al municipiului Iaşi pe dezvoltare dintr-un total de 2,2 miliarde lei. Suntem oarecum echilibraţi, spunem noi, cu un aport suplimentar spre dezvoltare”, a declarat primarul Mihai Chirica. Edilul şef al Iaşului a mai dat un exemplu de investiţie care nu este inclusă acum în buget, respectiv achiziţia a 18 tramvaie noi şi 25 de autobuze electrice. În cazul acestui proiect, Ministerul Dezvoltării a aprobat finanţarea în cadrul PNRR (240 milioane lei), dar contractul nu a fost încă semnat. De asemenea, primarul a precizat că în buget nu sunt incluse fonduri aferente noului Program Operaţional Regional 2021 – 2027, sumele urmând a fi incluse (prin rectificări) în condiţiile semnării contractelor.

Care sunt cele mai importante surse de venituri

Una dintre cele mai importante surse de finanţare pentru bugetul local este reprezentată de cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit: 515 milioane lei. În top urmează veniturile nefiscale (402 milioane lei, cea mai mare pondere, de peste 82%, fiind veniturile din prestări servicii), sumele defalcate din TVA (172 milioane lei) şi veniturile din taxe şi impozite (peste 130 milioane lei). Din acest top am exclus veniturile din fonduri UE şi subvenţii, surse detaliate mai sus. Odată cu publicarea formei simplificate a proiectului de buget, Primăria a lansat şi consultarea publică aferentă acestui demers. Cel mai târziu, bugetul ar putea fi aprobat la începutul lunii februarie.

Potrivit municipalităţii, consultarea este organizată pe trei paliere: depunerea de formulare la centrele de cartier (au fost distribuite circa 5.000 de chestionare), online (pe pagina de Facebook a Primăriei şi pe o platformă de sondare) şi dezbateri în format clasic care vor avea loc la sediul instituţiei pe parcursul lunii ianuarie. „Propunerile vor fi analizate, centralizate şi incluse în proiectul bugetului Municipiului Iaşi. Pe lângă completarea formularului, ieşenii pot trimite şi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, Iaşi, cod 700064, sau pe e-mail, la adresa informatii@primaria-iasi.ro”, potrivit unei informări a instituţiei. Anul acesta, Primăria a estimat, iniţial, un buget general de 1,8 miliarde lei, dar, ulterior, a crescut până la 2,1 miliarde lei.

În schimb, execuţia finală a bugetului, care va fi adoptată la începutul anului viitor, va arăta, cel mai probabil, cheltuieli sub plafonul estimat.

Comentarii