Cum poate pune un hacker la pământ un spital de urgenţă? O analiză a specialiştilor în securitate cibernetică, la UMF

vineri, 24 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Cum poate pune un hacker la pământ un spital de urgenţă? O analiză a specialiştilor în securitate cibernetică, la UMF

Inteligenţa artificială, cum poate fi aplicată această în medicină şi riscurile aduse de atacurile cibernetice pentru sistemele informatice ale unităţilor medicale au fost subiectele principale dezbătute în cadrul conferinţei „Cyber Security şi Inteligenţa artificială în medicină. Oportunităţi şi riscuri într-o lume digitalizată”. Aceasta a fost organizată de către Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (UMF).

Printre invitaţii care au dezbătut subiectul s-au numărut şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, Anton Rog, general de brigadă, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI, Gabriel Constantinescu, general de brigadă, şeful Direcţiei Regionale de Informaţii Moldova Nord, sau Loredan Temneanu, general de brigadă, şeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi.

„Este o conferinţă inedită pe care centrul de transfer tehnologic al UMF Iaşi o organizează, despre securitatea cibernetică, riscurile pe care le prezintă atacurile cibernetice pentru unităţile medicale. În acelaşi timp am discutat despre utilizarea inteligenţei artificiale în medicină şi posibilităţile de dezvoltare a acestor capacităţi tehnice. Am încercat să aflăm de la cei care furnizează astfel de soluţii cum putem să le implementăm în sănătate, iar din perspectiva colegilor noştri din universitate am încercat să aflăm care este o anumită limită a metodei şi care sunt restricţiile legale, etice pe care le putem întâlni”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, director al MAVIS.

Acesta a explicat că există o serie de riscuri majore în faţa cărora spitalele vor trebui să înveţe să se apere. Un hacker, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, poate copia datele cu caracter personal al pacienţilor şi istoricul lor medical, lucruri pe care le denumeşte, în sine, a fi informaţii de valoare.

„Un hacker mai poate să scoată din uz un spital şi ne putem imagina dezastrul dacă, spre exemplu, este oprit un spital de urgenţă şi nu mai funcţionează. Trebuie să putem să le protejăm datele pacienţilor şi să le garantăm că informaţiile lor sunt protejate. Apoi, inteligenţa artificială va trebui să fie o unealtă obligatoriu de folosit în medicină, pentru fiecare domeniu vor exista întrebuinţări personalizate. Spre exemplu în ultimii ani am văzut utilizarea extensivă în imagistică, în citirea rezultatelor CT şi sunt progrese în multe alte domenii”, a mai explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Pe această temă au dezbătut la conferinţă şi profesori universitari din Iaşi, medici primari, specialişti în IT şi în comunicaţii, inclusiv de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. O prezenţă relevantă a fost cea a coordonatorilor firmelor din IT specializate pe Cyber Security sau pe inteligenţă artificială în medicină. Conferinţa continuă şi astăzi.

„Este o conferinţă cu tema aparte care face parte dintr-un proiect mai mare al nostru, al centrului MAVIS, care este primul centru de transfer tehnologic din UMF-urile din ţară. Ca tematică, da, este inedită, dat fiind faptul că la ora actuală există aceste tendinţe de dezvoltare într-un mod firesc al inteligenţei artificiale şi al digitalizării şi în medicină. Dar, ca în orice domeniu, există şi momente în care trebuie să ne punem problema siguranţei informaţiilor care circulă”, a spus şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Comentarii