Cum sarbătoreşte Universitatea Tehnică 85 de ani de la înfiinţare. Calendarul evenimentelor

joi, 10 noiembrie 2022, 23:59
3 MIN
 Cum sarbătoreşte Universitatea Tehnică 85 de ani de la înfiinţare. Calendarul evenimentelor

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) celebrează 85 de ani la înființarea Institutului Politehnic ieșean și 209 ani de când Gheorghe Asachi a susținut primele cursuri de inginerie în limba română din istoria țării, la Iași. În perioada 9-17 noiembrie 2022 se desfășoară Zilele TUIASI 2022 și sunt organizate mai multe evenimente care vor implica întreaga comunitate academică a Politehnicii ieșene: de la concursuri de tip Treasure Hunt pentru studenți, la conferințe omagiale în care vor fi premiați profesorii seniori și cercetătorii universității, cât și diferite manifestări științifice internaționale.

Punctul central al celebrărilor este programat pentru ziua de miercuri, 16 noiembrie. Atunci are loc ceremonia de omagiere a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, singura instituție de învățământ superior care era abilitată, la momentul respectiv, să acorde titlul de inginer. Vor fi premiați și cei mai prolifici cercetători științifici din anul precedent, de la TUIASI, vor fi decernate titlurile de „Profesor Emerit” și „Profesor Senior”, cât și cele de „Membru onorific al comunității academice”.

„Sărbătorim în acest an 209 ani de la deschiderea cursurilor primei școli de inginerie în limba română din țară și 85 de ani de existență oficială a Școlii Politehnice ieșene. Se întâmplă ca aceste aniversări să coexiste cu o perioadă dinamică, agitată, a învățământului românesc, perioadă generată atât de proiectul noii Legi a educației, cât și de revenirea la sistemul de predare «față în față», după o perioadă în care noțiunile simbiotice dascăl-student s-au cam distanțat, și, din păcate, generată și de alterarea cadrului social și economic creată de războiul din Ucraina”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Program

Vineri, 11 noiembrie 2022

  • 12:30-13:30 – Vernisajul expoziției concursului de fotografii „Studenția la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași – acordarea premiilor pe categorii (Iulius Mall, etajul I)

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022

  • 9:00-15:00 – Concursul studențesc „Treasure Hunt la TUIASI” (Campusul academic și studențesc)

Luni, 14 noiembrie 2022

  • 12:00 – Conferința aniversară „Moștenirea lui Asachi” – „Fluide controlabile magnetic – de la inginerie și biotehnologie, la nanomedicină și artă cinetică, susținută de academicianul Ladislau-Nicolae VÉKÁS (Sala „Cristea Niculescu-Otin”, parter, Corp T, Rectorat)

Marți, 15 noiembrie 2022

  • 10:00 – Simpozionul „Gheorghe Asachi și armenii din Moldova (Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași)
  • 12:00 – Conferința de presă de lansare a proiectului DigitALL@TUIASI (Sala „Cristea Niculescu-Otin”, parter, Corp T, Rectorat)

Marți, 15 noiembrie sâmbătă, 19 noiembrie 2022

  • Simpozionul Internațional GEOMAT, a IX-a ediție, „Geospatial Data Management for Built Environment” (Congress Hall, Palas Mall, program complet pe https://geomat.ro/)

Miercuri, 16 noiembrie 2022

  • 10.00 – 14.00 – Ceremonia de omagiere a 85 de ani de la întemeierea Şcolii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, singura instituţie de învăţământ superior abilitată să acorde de la acea dată titlul de inginer (Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași)

Joi, 17 noiembrie – vineri, 18 noiembrie 2022

  • „SYROM & ROBOTICS 2022”, Conferința Internațională SYROM 2022 (al XIII-lea Simpozion Internațional de Știința Mecanismelor și Mașinilor – IFToMM) și Conferința Internațională ROBOTICS 2022, a XXV-a ediție (Program complet pe https://syrom-robot.upt.ro/)

Joi, 17 noiembrie – sâmbătă, 19 noiembrie 2022

  • „CORTEP’ 2022”, Evenimentul Internațional „Conferința Română de Textile-Pielărie”, a 18-a ediție (Program complet pe  https://www.cortep.tuiasi.ro/)
  • Conferința Internațională „Innovative Manufacturing Engineering & Energy”, a 26-a ediție (Program complet pe https://imane.ro/)

 

Puteți urmări toate evenimentele care vor avea loc de Zilele TUIASI 2022 în programul detaliat disponibil la ACEST LINK:

Comentarii