Cum va arăta viitorul cu AUR. Câteva scenarii posibile

miercuri, 09 februarie 2022, 12:15
2 MIN
 Cum va arăta viitorul cu AUR. Câteva scenarii posibile

Un sondaj INSCOP, realizat în luna ianuarie arăta o creștere a intenției de vot pentru partidul AUR care a trezit neliniște. Conform rezultatelor, partidul de extremă dreaptă a ajuns la 20,6% din opțiunile electoratului, de la 9% cât a avut la alegerile parlamentare din 2020. Pe primul loc rămâne PSD, în scădere față de lunile anterioare, iar PNL se clasează pe locul trei.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a explicat ascensiunea AUR prin faptul că „certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afecteaza în mod direct intenția de vot”.

Interpretată de sociologi și politologi, evoluția AUR în anii următori depinde în primul rând de prestația celorlalte partide și poate merge pe trei scenarii.

Unul în care PSD și PNL migrează înspre centrul axei valorilor, lăsând extrema pentru AUR, cu riscul ca AUR să se înrădăcineze peste pragul electoral.

Altul, în care PSD și PNL își vor radicaliza discursul pentru a-și recupera electoratul pierdut. „În acest caz, AUR ar putea dispărea”, crede politologul George Jiglău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Și un al treilea, întrevăzut de sociologul Mircea Kivu, în care AUR câștigă tot mai mult teren din marele bazin al adepților teoriilor conspiraționiste și antivacciniste, care este de 65,7 la sută! Firește, spune el, „dacă nu ne trezim!”.

Aflați amănunte de pe presshub.ro.

Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european.

Comentarii