Cum văd liderii politici ieşeni viitorul guvern: minoritar, cu USR ori cu PSD?

vineri, 29 octombrie 2021, 02:01
3 MIN
 Cum văd liderii politici ieşeni viitorul guvern: minoritar, cu USR ori cu PSD?

Conducerea PNL se reuneşte în această dimineaţă în şedinţa Biroului Executiv ca să discute lista de miniştri cu care premierul desemnat va merge mâine în Parlament. Aseară, liderii liberali s-au întâlnit cu Iohannis pentru a se decide cu cine va intra PNL la guvernare – cu PSD sau cu USR. I-am întrebat ieri pe liderii politici ieşeni cum ar trebui să arate viitorul guvern: să fie unul minoritar? să fie unul PNL-USR sau unul PNL-PSD?

 

„Avem nevoie de un guvern cu majoritate stabilă care să gestioneze cu puteri depline criza sanitară, criza globală a creşterii preţurilor la energie şi să asigure că toţi românii vor simţi concret beneficiile creşterii economice. Soluţia este formarea unui guvern în jurul PNL, cu Nicolae Ciucă premier. Toţi actorii politici responsabili trebuie să susţină formarea guvernului şi să ne sprijine pentru a depăşi cât mai curând criza medicală şi pe cea energetică”, a declarat Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi, lăsând să planeze semnele de întrebare pentru alianţă.

La USR Iaşi, viitorul guvern se vede împreună cu PNL. „Unul care să refacă coaliţia de guvernare”, ne-a precizat Monica Berescu. „Avem nevoie de un guvern cu puteri depline şi de un Parlament cu o majoritate stabilă”, a adăugat ea. „Considerăm că refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR este în continuare cea mai bună soluţie pentru România”, a fost de părere şi Cosette Chichirău. Ştefan Tanasă, preşedintele USR Iaşi, ne-a confirmat la rândul lui tendinţa din filială: „Guvern în alianţă cu USR. Ne dorim refacerea coaliţiei”.

La PSD, părerile liderilor ieşeni sunt împărţite, dar converg când vine vorba de refacerea coaliţiei PNL-USR. Un guvern de tehnicieni, de uniune naţională, vede Maricel Popa viitorul executiv. Preşedintele PSD Iaşi este convins că partidul lui poate să furnizeze oameni pregătiţi pentru unele portofolii, cum ar fi, de exemplu, Alexandru Rafila pentru Ministerul Sănătăţii. „Un guvern minoritar PNL sau unul USR sunt sortite eşecului, pentru că nu pot fi susţinute printr-o majoritate parlamentară. E nevoie de un compromis politic între două dintre cele trei partide care pot să formeze o majoritate parlamentară, şi astfel se va ieşi din criza actuală”, ne-a spus Cristian Stanciu, preşedintele executiv al PSD Iaşi. El vede mai degrabă alegeri anticipate, dar, „având în vedere situaţia de criză majoră în care ne aflăm, trebuie găsite soluţii pe termen scurt”.

„În aceste vremuri grele pentru toată lumea, trebuie să vorbim de o asumare politică. PSD îşi poate asuma o guvernare cu toate forţele politice din Parlament care înţeleg necesitatea ieşirii din această criză profundă. Trebuie menţionat însă că PSD nu susţine un guvern minoritar, un Executiv care nu poate fi capabil să ţină frâiele guvernării. Din punctul meu de vedere, guvernarea PNL-USR a demonstrat pe deplin că a fost una incompetentă, o guvernare care a dus România la vale într-o perioadă dificilă pentru fiecare român şi care nu mai poate reveni la putere în aceste condiţii”, ne-a declarat Marius Ostaficiuc, preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Iaşi.

De la AUR, deputatul Daniel Ivănuţă ne-a spus că un guvern de tehnicieni, de uniune naţională, ar fi cea mai potrivită soluţie de ieşire de criza actuală. 

Comentarii