Custodele Coroanei române şi Principele Radu vin mâine în vizită la Iaşi

marți, 23 ianuarie 2018, 11:55
5 MIN
 Custodele Coroanei române şi Principele Radu vin mâine în vizită la Iaşi

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi ASR Principele Radu vizitează municipiul Iaşi. Va fi prima vizită regală în judeţele ţării din Anul Centenar 2018.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie, cuplul regal va lua parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii. Alături de oficialităţile municipiului şi judeţului Iaşi, Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală vor depune coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la statuia Regelui Ferdinand, la portretul Regelui Mihai I de la Mitropolie şi la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi. În dimineaţa zilei de 24 Ianuarie, la Primăria Municipiului Iaşi, ASR Principele Radu va participa la sărbătorirea unui deceniu de înfrăţire a autorităţilor locale din Iaşi şi Chişinău, la lansarea volumului “Iaşul, leagăn al unirii neamului românesc” şi la vernisajul expoziţiei de fotografie dedicată Municipiului Chişinău.

Din august 2016, Familia Regală a României a participat la 21 de evenimente legate de Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri.  La 27 august 2016, ziua centenarului intrării României în Marele Război, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a trimis un mesaj care a fost citit la Curtea de Argeş, unde autorităţile statului şi edilii urbei au comemorat ziua în care primii soldaţi români şi-au dat viaţa în prima conflagraţie mondială. În Basarabia, joi 27 octombrie 2016, a avut loc, în prezenţa Principelui Radu, dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, în satul Ialoveni. În ziua de 19 noiembrie 2016, Principesa Maria a fost prezentă la vernisajul expoziţiei “Iaşi, oraş regal”, desfăşurată la Muzeul Unirii din Iaşi.

Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu au participat la Sesiunea Solemnă a Academiei Române din 28 noiembrie 2016, dedicată Centenarului Primului Război Mondial. La 1 decembrie 2016, Familia Regală a efectuat, cu Trenul Regal, o călătorie în memoria Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, pe ruta Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov, Codlea, Făgăraş, Avrig şi Sibiu. La 12 decembrie 2016, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu s-au aflat la Chişinău, unde au sărbătorit jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale. Cuplul regal a înmânat Bursele “Regele Ferdinand” I şi “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale şi au fost fondate în anul 2015.

În zilele de 15 şi 16 decembrie 2016, Familia Regală a călătorit din nou în Trenul Regal, pentru a omagia Iaşul, devenit capitala României în anii 1916-1918. Majestatea Sa Margareta a fost oaspetele de onoare al municipiului Iaşi în acele zile. Trenul Regal a mers pe 15 decembrie de la Bucureşti la Mărăşeşti, Adjud şi Bacău, iar pe 16 decembrie la Roman, Paşcani şi Iaşi. Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu au participat la marea slujbă a Învierii Domnului la Cluj, în seara de 15 aprilie 2017. În ziua de 26 aprilie 2017, Familia Regală a luat parte la Sesiunea Solemnă a Parlamentului dedicată Iaşului, capitala Regatului României în anii 1916-1918. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a adresat un mesaj Camerelor Reunite.

În Basarabia, pe 5 mai 2017, a avut loc, în prezenţa Principelui Radu, dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, în satul Ţelipova Mare. Palatul Elisabeta a găzduit sărbătoarea naţională de 10 mai 2017, printr-un nou Garden Party, care a reunit mii de oameni din ţară şi din Republica Moldova. Eroii din Primul şi Al Doilea Război Mondial, precum şi eroii zilelor noastre au fost comemoraţi în ziua Înălţării Domnului la Ministerul Afacerilor Interne, în ziua de 25 mai 2017, în prezenţa Principelui Radu. La Cimitirul Eroilor Români din Alsacia, la Soultzmatt, în Franţa, Principele Radu a participat, alături de oficialii români şi de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, la ceremoniile religioasă şi militară din ziua de 3 iunie 2017.

Centenarul votării Reformei Agrare şi Legii Electorale a fost sărbătorit la Iaşi, în prezenţa Principelui Radu, la Teatrul Naţional, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. În ziua de 11 iulie 2017, Trenul Regal a făcut Drumul Recunoştinţei la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu au participat la ceremonii militare şi religioase în localităţile sus-menţionate, precum şi la Adjud şi Oneşti. În ziua de 12 iulie 2017, Castelul Peleş a găzduit evenimente dedicate comemorării a 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I şi sărbătoririi a 90 de ani de la urcarea pe Tronul României a Regelui Mihai I. Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu şi ASR Principesa Maria au luat parte la o ceremonie de omagiere a Regelui Mihai la Holul de Onoare şi la lansarea volumului “Povestea Castelului Peleş”, în Sala de Concerte.

La 6 august 2017, Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu au comemorat pe soldaţii care şi-au dat viaţa în bătălia de la Mărăşeşti, luând parte la o slujbă religioasă la biserica ortodoxă din Săvârşin şi organizând un parastas în memoria eroilor la Castelul Regal Săvârşin. Regina Maria a României, supranumită Regina-soldat, a fost evocată în Capitală, la Academia de Studii Economice, în ziua de 4 octombrie 2017, în prezenţa Principelui Radu. În ziua de 28 octombrie 2017, la Iaşi, a avut loc al Doilea Colocviu Regal, având ca subiect România şi Republica Moldova. Lucrările colocviului, deschise de Principele Radu, au reunit savanţi din România şi din Europa şi au avut loc la Casa Memorială Mihail Kogălniceanu.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a participat la inaugurarea Şcolii gimnaziale Regina Maria din Capitală, în ziua de 2 noiembrie 2017. Calendarul Regal 2018, alcătuit de Principele Radu şi publicat de Editura Curtea Veche, a apărut în noiembrie 2017 şi a fost dedicat în întregime Regelui Ferdinand Întregitorul şi Reginei Maria. Evenimente regale dedicate Centenarului Primul Război Mondial şi Marii Uniri vor avea loc până la 1 decembrie 2019. Ele vor fi organizate în Bucureşti, în ţară, în Republica Moldova şi în diferite capitale europene.

 

 

Comentarii