De luni a început admiterea de toamnă la universităţile din Iaşi. Primele rezultate sunt aşteptate miercuri

marți, 06 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 De luni a început admiterea de toamnă la universităţile din Iaşi. Primele rezultate sunt aşteptate miercuri

Universităţile din Iaşi au început, oficial, de astăzi, admiterea de toamnă pentru anul universitar 2022 – 2023. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” au putut fi depuse de astăzi primele dosare în format fizic, dar şi pe platformele digitale de înscriere gestionate de fiecare instituţie de învăţământ superior din capitala Moldovei. 

Miza admiterii de toamnă este mai mare decât în alţi ani din cauza numărului foarte scăzut de locuri disponibile la buget. Faţă de alţi ani, numărul de locuri disponibile la buget este mult mai mic pentru tinerii care nu au fost decişi în vară sau care au promovat abia în toamnă examenul de bacalaureat. În mod concret, UAIC organizează admiterea în perioada 5 – 7 septembrie şi pune la bătaie 273 de locuri la buget şi circa 1.800 la taxă, TUIASI primeşte candidaturi între 5 – 16 septembrie şi a pregătit circa 220 de locuri la buget şi aproximativ 800 la taxă, iar USV Iaşi are 250 de locuri pregătite pentru foştii elevi, atât la buget, cât şi la taxă, calendarul admiterii fiind cuprins între 5 şi 8 septembrie.

Miza ridicată a admiterii va fi însă doar pentru facultăţile care nu şi-au ocupat locurile în cadrul sesiunii de vară. Conform raportărilor fiecărei universităţi în parte, sunt facultăţi precum cele cu specific it de la UAIC (Informatică) şi TUIASI (Automatică şi Calculatoare) care nu vor mai organiza admitere toamna pentru că şi-au ocupat toate locurile. În aceeaşi situaţie este şi Facultatea de Drept (UAIC) şi Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” şi cea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI.

O surpriză a admiterii de toamnă a constat în faptul că au fost unele facultăţi care au avut concurenţă foarte mare, dar care nu au reuşit să îşi ocupe locurile de buget. Printre acestea se numără şi facultăţile-vedetă ale UAIC în materie de concurenţă – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cât şi specializarea Kinetoterapie de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Reamintim faptul că Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi nu va organiza admitere decât pentru o mână de locuri şi doar la specializările de 3 ani, pentru cei care urmează deja o facultate. Admiterea va începe de pe 17 septembrie. 

 

 

Comentarii