Comunicat de presă

Deputatul Filip Havârneanu solicită oficialilor de la Imigrări mai mulți angajați și dotări rapide în contextul valului de refugiați (P)

sâmbătă, 09 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Deputatul Filip Havârneanu solicită oficialilor de la Imigrări mai mulți angajați și dotări rapide în contextul valului de refugiați (P)

Parlamentarul USR de Iași a transmis o solicitare scrisă inspectorului general de la Imigrări, în care a cerut ca instituția să fie dotată corespunzător și să funcționeze chiar și cu program prelungit în situațiile de criză, cum ar fi primirea sutelor de mii de ucraineni refugiați. Conform numeroaselor semnale primite din teritoriu, precum și urma neregulilor pe care le-a descoperit ca voluntar la frontiere, Filip Havârneanu spune că IGI are dificultăți de natură tehnică, dar și legate de numărul redus de salariați.

De la începutul războiului din Ucraina, sute de mii de refugiați au trecut prin punctele de frontieră cu România căutând adăpost și siguranță. Situația creată de valul de ucraineni a devenit însă o adevărată provocare pentru Inspectoratul General de Imigrări care a aflat astfel că în multe puncte de lucru, funcționează cu soluții de avarie.

Deputatul USR, Filip Havârneanu susține că această problemă trebuie rezolvată urgent, motiv pentru care s-a adresat chestorului de poliție Marius Florin Mihăilă, inspector general al IGI.

Instituția funcționează lent, sistemul informatic are o limită de procesare a maximum 20 de persoane pe zi la Iași, în condițiile în care e nevoie de infinit mai mult. Cetățenii ucraineni, dar și angajații IGI ajung să solicite mereu ajutorul inspectoratului și subliniază aceeași frustrare generată de impedimentele de natură tehnică cu care se confruntă. Trag speranță că lucrurile se vor schimba, am mai solicitat același lucru și la Rădăuți și intervenția nu a fost în zadar”, a explicat parlamentarul ieșean.

Filip Havârneanu  a solicitat luarea în considerare a prelungirii programului de lucru al structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări, astfel încât să aibă acces cât mai multe persoane la serviciile oferite de IGI.

Suplimentarea posturilor, a resursei umane, în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări, astfel încât să se ajungă la o operativitate direct proporțională necesităților actuale este urgentă. În plus, consider necesar a se suplimenta sau a se îmbunătăți infrastructura IT&C de la nivelul structurilor și nu în ultimul rând, să fie luată în considerare o  comunicare clară cu publicul în privința procedurilor din cadrul instituției pentru a facilita procesul ce trebuie îndeplinit de către cetățenii străini sau apatrizii, în colaborare cu autoritățile”, a declarat Filip Havârneanu.

 Ministrul Bode, interpelat și el pe tema capacității de lucru a serviciilor de imigrări

În contextul conflictului armat din Ucraina și având în vedere evoluția curentă a situației de securitate și faptul că România a devenit fie zonă de tranzit pentru cetățenii care au fost nevoiți să părăsească Ucraina, deputatul ieșean care de mai bine de o lună este însuși voluntar la Vama Sculeni, l-a interpelat și pe ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru a afla care este starea infrastructurii fizice la nivelul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări și care este capacitatea reală a Inspectoratului General pentru Imigrări din punct de vedere al resurselor umane.

Comentarii