Dezastru până la capăt

sâmbătă, 01 iunie 2019, 01:43
4 MIN
 Dezastru până la capăt

Politehnica Iaşi – FC Botoşani 0-2 (0-0), în ultima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal

Poli: Rusu – Gallego, Rus, Chelaru, Panţîru – Qaka, Teixeira – Sanoh (’62 – Pipoş), Petre (’68 – Fr. Cristea), Zaharia – Garros (’62 – Enoh). Antrenor: Flavius Stoican.

Botoşani: Fraisl – Patache, Miron, Burcă, Soiledis – Rodriguez – Piftor, Oaidă (’80 – Diakite), Târşa (’60 Corban), Holzmann (’75 Penescu) – Papa. Antrenor: Liviu Ciobotariu.

Cartonaşe galbene: Rus (’54), Pipoş (’78) – Holzmann (’35), Papa (’36), Piftor (‘45^1), Burcă (’87).

Arbitri: Eduard Ioniţă – Ionuţ Bobe, Florian Vişan

 

0-1, min. 48: Rodriguez centrează dintr-un corner de pe dreapta, Burcă înscrie cu o lovitură de cap, după ce l-a depăşit pe Rus într-un duel aerian;

0-2, min. 67: Gallego pasează greşit în careul oaspeţilor, mingea ajunge la Holzmann, care pleacă din jumătatea proprie şi finalizează după o combinaţie cu Corban.

 

Politehnica Iaşi a încheiat în genunchi sezonul 2018-2019 în care a avut ca obiectiv cupele europene. Poli a pierdut şi ultimul meci, disputat pe teren propriu, cu FC Botoşani, şi a stabilit un bilanţ dezastruos în acest an în Copou: două victorii (una, influenţată decisiv de o eroare de arbitraj şi una singură în play-out, contra celor mai slabe echipe din campionat!), două remize, cinci eşecuri şi golaveraj negativ!

Orgoliul ieşenilor de a-şi lua revanşa după eşecul la scor suferit în acest an la Botoşani, 0-3, şi dorinţa lui Stoican, aflat la ultimul meci ca antrenor la Iaşi, de a bifa un succes la meciul de adio s-a simţit doar în primul sfert de oră. Poli a dominat şi a avut câteva ocazii de gol, cea mai clară fiind semnată de Rus (‘7). Deşi a venit la Iaşi fără gurile de foc din atac, Golofca, Roman, Fabbrini, Ongenda, Buş ori Fülöp, şi a mizat ca atacant pe un închizător, Papa, Botoşani a echilibrat, treptat, disputa, iar în repriza a doua a controlat total meciul. Cu toate că şi-au permis luxul de a introduce doi debutanţi în Liga I, oaspeţii au înscris de două ori, prin Burcă (’48) şi Holzmann (’67), au mai avut alte ocazii mari, irosite de Corban (’63, ’83) şi Papa (’70) şi au controlat meciul autoritar. De altfel, în actul secund un spectator exasperat a ajuns să strige ironic: “Daţi-ne oleacă mingea şi nouă!”.

Cu un buget asemănător cu al Iaşului, FC Botoşani a devenit astfel clar şefa Moldovei fotbalistice, nivelul de exprimare, atmosfera şi eficienţa economică de la clubul din nordul Moldovei fiind o palmă usturătoare pentru Poli, club pe care Stoican l-a avut pe mână total în 2019.

 

 

Stoican în plimbare pe arătură

^ Situaţia existentă la Poli,  cu finanţare incertă şi jucători care vor pleca în bloc, aproape toţi pentru că au dezamăgit, a blocat negocierile cu multe nume de antrenori care au cotă. Drept urmare, şefii clubului s-au reorientat la tehnicieni mai accesibili. În cursă au rămas acum Viorel Moldovan, Laurenţiu Roşu, Florin Motroc şi Marius Baciu. Nu este însă exclus ca până săptămâna viitoare, când se speră a fi clarificată situaţia băncii tehnice, să apară alte nume, propunerile pe adresa Politehnicii curgând. ^ În minutul 59, Rus, deja avertizat, a avut o intrare extrem de dură la Târşa, care a trebuit să fie schimbat. Jucătorul format la Iaşi este suspect de ruptură de ligamente! ^ Chelaru a purtat banderola de căpitan de echipă a Politehnicii. ^ Rezerve neutilizate la gazde au fost Samnik, Alexandru Iulian Zaharia şi Bosoi. ^ La ultima conferinţă de presă ca antrenor al Politehnicii, Stoican a lăsat de înţeles că unul dintre principalii vinovaţi pentru parcursul dezastruos al echipei în acest sezon este un ziarist, pe care nu l-a numit. Deşi a gestionat singur politica de efectiv în anul 2019 şi a adus vara trecută trei jucători, Gallego, Rus, Petre, tehnicianul a mai precizat că ratarea obiectivelor s-au datorat şi faptului că nu el a făcut transferurile la echipă. “Vreau să câştig trofee, nu vreau să stau în mediocritate” a adăugat Stoican. Rupt de realitate, tehnicianul nu a spus nimic despre erorile sale şi despre linia dezastruoasă de clasament din acest an, mult sub cea din sezonul de toamnă. ^ Fostul antrenor al Politehnicii, Liviu Ciobotariu, s-a arătat emoţionat de revenirea la Iaşi şi a spus că s-ar bucura să mai lucreze în viitor la Poli. “Ciobi” a spus că şansele de a rămâne la FC sunt infime deoarece tratează săptămâna viitoare cu naţionala Libanului şi mai are alte două oferte din zona Golfului. “Am făcut o primă repriză modestă, iar apoi am jucat bine în repriza a doua, impunându-ne meritat”, a mai punctat antrenorul. ^ Dinamo şi FC Voluntari au încheiat cu remiză albă meciul disputat tot ieri. Echipa gazdă termină pe locul III în plat-out (9 la general)! * Egală cu FC Voluntari, Politehnica ocupă locul IV (10), datorită rotunjirii punctajului ilfovenilor.

foto: Adrian CUBA // Agerpres

Comentarii