Director de școală și profesor până la 70 de ani, vârstă sinonimă cu speranța de viață la bărbați

joi, 09 martie 2023, 17:11
1 MIN
 Director de școală și profesor până la 70 de ani, vârstă sinonimă cu speranța de viață la bărbați

Directorii de școală și profesorii pot rămâne pe aceste poziții încă cinci ani potrivit Legilor Educației care se află în dezbatere publică. La universități, pensionarea se face la 68 de ani și doar profesorii-militari pot rămâne până la 70 de ani.

Directorii de școală și profesorii pot rămâne pe aceste poziții încă cinci ani, decie care se regăsește în noile Legi ale Educației. Măsura se explică prin faptul că școala se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Sunt 211.345 de cadre didactice care sunt în sistem educațional de la creșă la liceu în anul școlar 2021-2022, potrivit INS. Dintre aceștia, un număr de 67.400 de profesori au împlinit vârsta de 50 de ani. Este vorba de un procent de 32% din totalul cadrelor didactice. De asemenea, mia există 6,800 de profesori pensionari care predau la calsele I – XII, potrivit unui răspuns la Ministerului Educației pentru Newsweek România.

Situația din România nu este cea mai rea din Europa. Potrivit Eurostat, în Italia, peste 57% dintre profesori au peste 50 de ani, iar în Bulgaria procentul este de 47%, iar în Ungaria – 37%. 

Director de școală și profesor până la 70 de ani

Pentru că atragerea tinerilor în profesorilor nu s-a dovedit un succes, Ministerul Educației a decis să crească vârsta de pensionare. Potrivit noilor Legi ale educației, un profesor poate rămâne la catedră până la 70 de ani. Dar, poate să stea și director până la 70 de ani, o decizie destul de ciudată.

Ma mult, pe newsweek

Comentarii