Exemplu pentru toţi primarii ieşeni

Dispar crâşmele dintr-un sat după ce primarul le-a găsit oamenilor locuri de muncă

vineri, 08 noiembrie 2019, 03:01
3 MIN
 Dispar crâşmele dintr-un sat după ce primarul le-a găsit oamenilor locuri de muncă

Fenomenul asistaţilor social în masă, în cădere liberă când există alternativa muncii! Un aspect demn de toată lauda: barurile dintr-un sat s-au închis unul după altul, după ce asistaţii social s-au angajat. „Nu-i mai lasă inima să dea pe băutură banii munciţi“, crede un fost crâşmar. La Costuleni, acum trei ani erau peste 250 de asistaţi social. Acum mai sunt 10, însă şi două baruri mai puţin. Meritul pare a fi al edilului şef, care le-a găsit tuturor de muncă la Iaşi. Delphi, de exemplu, vine zilnic cu autobuzul în sat ca să-şi ia angajaţii.

Efecte neaşteptate produse de reducerea până spre zero a numărului de beneficiari de venit minim garantat, într-o comună ieşeană. După ce edilul i-a ajutat pe majoritatea asistaţilor să îşi găsească un loc de muncă la Iaşi, patronii a două baruri din localitate au fost nevoiţi să pună lacătul pe uşă din cauza lipsei de clienţi. Foştii cârciumari spun că, deşi foştii lor clienţi câştigă mai bine acum, aceştia nu prea mai vin la bar să cumpere băutură.

Scăderea numărului de asistaţi social din Costuleni a început în 2016. Peste 250 a găsit în evidenţe primarul Mirică Dodan, atunci când a preluat primăria, acum trei ani. Fost om de afaceri, în trecut chiar unul dintre cei mai bogaţi ieşeni, Dodan şi-a folosit contactele de la Iaşi şi le-a găsit locuri de muncă celor mai mulţi dintre asistaţi. Zece au mai rămas, momentan, în comună, potrivit datelor publice, fiind vorba strict de cazuri de persoane care nu pot munci.

Mirică Dodan spune că un efect direct al reducerii numărului de asistaţi a fost scăderea numărului de consumatori de alcool. „Lumea nu mai umblă beată prin comună, ci merge la muncă. La bar, aveau cont deschis – ajutorul social era deja într-un cont acolo. Acum, nici nu mai au timp, merg la muncă“, spune primarul, care e de părere că fenomenul a dus şi la scăderea abandonului şcolar şi familial.

Cei mai mulţi dintre foştii asistaţi din Costuleni s-au angajat la Salubris şi Delphi. Compania americană, de altfel, trimite zilnic un microbuz la Costuleni pentru a-i prelua pe angajaţi.

„Nu-i mai lasă inima“

Susţinerile lui Mirică Dodan sunt confirmate şi de doi foşti patroni de baruri din Costuleni. Viorel Ursu a pus lacătul pe uşa birtului pe care îl patrona anul trecut. Principalul motiv, crede el: reducerea numărului de asistaţi social. „Înainte, cei mai mulţi veneau la bar în perioda în care se dădeau pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale. Barul l-am închis, pentru nu mai am clientelă“, a spus Viorel Ursu.

Un alt antreprenor din Costuleni, Mihai Alin, s-a adaptat. A închis şi el barul pe care îl avea în localitate şi foloseşte acum spaţiul exclusiv pentru a vinde produse alimentare şi casnice. „Clienţii veneau în special când făceau rost de bani. Fie că primeau alocaţiile, fie ajutorul de la Primărie. Acum, puţini mai dau bani pe alcool. Nu-i mai lasă inima să cheltuie pe băutură, au de făcut alte lucruri acasă“, spune Mihai Alin.

Costel Grojdea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale, spune că, în ultima perioadă, numărul asistaţilor social a început să scadă semnificativ. În septembrie 2019, de pildă, la nivel judeţean au fost raportaţi un număr total de 5.670 de beneficiari ai venitului minim garantat, în condiţiile în care, în septembrie 2018, numărul acestora era de 6.962.

Excluzând municipiul Iaşi, unde sunt 268 de asistaţi, cei mai mulţi beneficiari de venit minim garantat sunt în Lungani (234), Ţibăneşti (205) şi Răducănei (178). În Andrieşeni şi Ţuţora nu există niciun astfel de beneficiar, iar în Leţcani e unul singur. Lunar, în judeţul Iaşi se alocă 1,5 milioane de lei pentru asistaţii social care primesc venit minim garantat, cu 25% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.

Comentarii