Dosarul „Skoda” are drum liber spre judecată

sâmbătă, 12 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Dosarul „Skoda” are drum liber spre judecată

Dosarul "Skoda", în care este implicat şi primarul Mihai Chirica, mai face un pas pe drumul spre masa judecătorilor. Din punctul de vedere al magistraţilor Judecătoriei, procedurile iniţiale, din aşa-numita cameră preliminară, au fost finalizate, iar dosarului i se poate stabili primul termen de judecată.

Judecătorii au analizat ieri cererile şi excepţiile cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de cei cinci inculpaţi din dosar, respectiv primarul Mihai Chirica, fosta şefă a serviciului juridic din Primărie, Doina Florescu, fostul primar Gheorghe Nichita, directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug şi fostul şef al serviciului administrativ al municipalităţii, Costică Chişcă.

Magistraţii au apreciat că toate procedurile legale au fost parcurse corect, respingând toate excepţiile invocate. Ca urmare, au dispus începerea judecării cauzei privindu-i pe cei cinci.

Decizia Judecătoriei nu este însă definitivă, ea mai putând fi contestată în următoarele trei zile. Dacă şi eventuala contestaţie va fi respinsă, procesul va putea începe.

Cei cinci sunt acuzaţi că au demarat în cursul anului 2013 o procedură de achiziţie, în leasing operaţional, a patru autoturisme pentru Primărie. Cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice fusese interzisă în 2009, în cadrul măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în timpul crizei economice.

Pentru ocolirea interdicţiei, achiziţia a fost făcută oficial la solicitarea şi pentru Poliţia Locală, care însă nu s-a folosit în niciun fel de automobilele cumpărate. În plus, specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al procedurii corespundeau unui singur producător şi unei singure mărci, respectiv Skoda, practică ilegală.

Achiziţionarea automobilelor ar fi produs o pagubă bugetului local în valoare de peste 500.000 lei.

Chirica, pe atunci viceprimar, ar fi aprobat documentaţia aferente procedurii, inclusiv caietul de sarcini al licitaţiei. Nichita ar fi aprobat o parte a documentelor aferente achiziţiei şi contractele de leasing operaţional semnate de Tomorug, care a semnat şi caietul de sarcini.

Doina Florescu este considerată responsabilă de acordarea avizului de legalitate şi de semnarea contractelor de leasing. La rândul său, Chişcă ar fi fost cel care a întocmit caietele de sarcini şi alte documente necesare achiziţiei.

Cei cinci sunt acuzaţi de abuz în serviciu, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Comentarii