Liderul naţional al PSD vine să-l ungă în funcţie pe Maricel Popa

Dragnea, Dăncilă și câțiva miniștri ajung cu sacul de promisiuni azi la Iași

sâmbătă, 20 aprilie 2019, 01:59
4 MIN
 Dragnea, Dăncilă și câțiva miniștri ajung cu sacul de promisiuni azi la Iași

Guvernul a alocat de trei ori mai mulţi bani pentru Teleorman faţă de Iaşi. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, judeţului nostru îi revin 883 lei pe cap de locuitor, iar „acasă“ la Liviu Dragnea vor ajunge 2.309 lei pe cap de locuitor.

Liderul PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri vor fi prezenţi astăzi la Iaşi. Dar nu pentru a inaugura lucrările la şoseaua de centură sau la noul sediu al Operei, ci pentru a participa la o acţiune politică prin care şeful interimar al PSD Iaşi, Maricel Popa, va fi confirmat în funcţie. De altfel, reprezentanţii PSD nici nu ar avea pe ce şantier să meargă în municipiu întrucât nu prea există în prezent lucrări făcute pe raza oraşului strict cu bani guvernamentali. Toate lucrările importante sunt făcute cu fonduri europene, bani atât de dragi guvernului încât Ministerul Transportului evită să depună cereri de finanţare la UE pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş.

Dragnea nu a mai venit la un eveniment la Iaşi din 2015, când a participat tot la o sesiune de alegeri la PSD. Totodată, miniştri ai celor trei guverne controlate din 2016 de Dragnea au trecut arareori pe la Iaşi în ultimii ani, iar alocările de fonduri pentru Iaşi au fost la fel de rare. Dar, cum suntem deja în plină campanie electorală, liderii centrali ai PSD vor să se reconecteze cu alegătorii ieşeni.

Alegerile de astăzi din PSD Iaşi sunt mai mult o formalitate şi par a fi organizate doar pentru a parafa o vizită a liderului partidului la Iaşi. În trecut, alegerile au fost amânate de mai multe ori, iar principalul motiv nu a vizat concurenţa acerbă în organizaţie pentru funcţia supremă, ci faptul că Dragnea nu a putut ajunge în capitala Moldovei. Principalul obiectiv al liderului PSD este de a-şi asigura loialitatea organizaţiei Iaşi şi, în particular, a primarilor din judeţ.

Teoretic, Dragnea are şi ce invoca în discuţiile cu şefii administrativi: alocările făcute prin linia de finanţare inventată de el – Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Acest program este des scos în evidenţă de primarii PSD pentru a-şi justifica sprijinul politic pentru Dragnea. Dar, dacă ne uităm un pic pe cifrele PNDL, putem vedea că judeţul Iaşi este mult în spatele judeţului natal al liderului PSD în ceea ce priveşte alocările de sume pe cap de locuitor.

Teleorman: 491 euro/locuitor, Iaşi 188 euro/locuitor

O simplă comparaţie între Iaşi şi Teleorman arată că, în judeţul natal al lui Dragnea, alocările PNDL pe cap de locuitor sunt semnificativ mai mari decât la Iaşi: de aproape trei ori mai mult. Ultima situaţie centralizatoare a PNDL 2017 – 2020, la nivel de ţară, datează din ianuarie 2019: judeţul Teleorman (378.358 de locuitori) beneficiază de o sumă de 873,9 milioane lei, iar judeţul Iaşi (941.278 locuitori) are alocată o sumă totală de 831,3 milioane lei. La acest moment, nu există date publice cu privire la banii cheltuiţi efectiv în cele două judeţe din aceste fonduri care mereu au stat „în pixul lui Dragnea“. Raportând sumele la numărul de locuitori vedem că fiecărui locuitor din judeţul Iaşi îi revin 883 lei (188 euro), iar la Teleorman 2.309 lei (491 euro). Dacă comparăm sumele la nivel de municipiu de reşedinţă de judeţ, raportul e ridicol în defavoarea Iaşului: 2 euro/ieşean şi 95 euro/teleormănean. În timp ce municipiul Iaşi a primit sub un milion de euro pentru două creşe, Alexandria beneficiază de circa 5 milioane euro pentru 11 unităţi şcolare.

Suma infimă primită de municipiul Iaşi poate fi pusă şi în contextul conflictului dintre primarul Mihai Chirica şi fostul său şef de la PSD. În realizarea calculelor am ţinut cont de populaţia după domiciliu raportată pe anul 2018 de către Institutul Naţional de Statistică (INS) în cele două judeţe. Exemple de astfel de discrepanţe mai pot fi constatate şi la alte tipuri de alocări despre care „Ziarul de Iaşi“ a mai scris în trecut, fie că vorbim despre drumuri judeţene sau despre alte obiective de investiţii similare.

Social-democraţii se reunesc la Teatrul „Luceafărul“

PSD Iaşi lucrează de câteva zile în ritm alert pentru a pregăti vizita de astăzi a lui Liviu Dragnea. Şeful PSD nu va veni singur, ci va fi însoţit de premierul Dăncilă şi de unii miniştri (Răzvan Cuc – Transporturi, Alexandru Petrescu – Comunicaţii, Eugen Orlando Teodorovici – Finanţe, Daniel Suciu – Dezvoltare Regională), de secretarul general Codrin Ştefă­nescu şi de liderii filialelor PSD din zona de nord-est a ţării. Întâlnirea va avea loc la ora 15.00 la Teatrul „Luceafărul“, şi nu este exclus ca „alaiul“ PSD să fie întâmpinat de protestatari. Cel puţin, ieri, pe unele grupuri de Facebook erau mesaje în acest sens postate de unii ieşeni. Totuşi, înainte de conferinţa de alegeri, surse din PSD precizau ieri că va avea loc şi o adunare publică în faţa instituţiei de cultură. Dragnea şi Dăncilă ar urma să ţină discursuri la ora 14.00 în faţa Teatrului şi a membrilor şi simpatizanţilor PSD ce vor fi mobilizaţi de şefii organizaţiilor locale în zonă încă de la ora 13.00.

Comentarii