De Sănătate

Punem punctul pe știi

Răceli frecvente la copii:

Drajeurile de vitamina C nu trebuie să înlocuiască fructele şi legumele proaspete

duminică, 02 decembrie 2018, 09:20
2 MIN
 Drajeurile de vitamina C nu trebuie să înlocuiască fructele şi legumele proaspete

Mulţi dintre părinţi obişnuiesc să dea copiilor suplimente naturiste, vitamine, siropuri de plante sau chiar medicamente care ar trebui să le crească imunitatea şi să reducă numărul de răceli cu care se confruntă micuţul. Medicii atenţionează însă că drajeurile cu vitamine nu înlocuiesc fructele şi legumele, iar înainte de a apela la medicamente care să crească imunitatatea, trebuie evaluat copilul pentru a exclude cauzele care pot favoriza o rezistenţă scăzută la infecţii.

 

Dr. Cătălina Ionescu, Uni­ta­tea de Primire Urgenţe, Spi­talul de Copii „Sf. Ma­ria“ Iaşi: „Prevenţia include în primul rând modul nostru de viaţă. Până la a da diverse medicamente cu rol de a creş­te imunitatea, corect ar fi să reglăm anumite moduri de comportament: alimentaţia bogată în le­gu­me şi fructe (aceasta înseamnă consum de fructe sau legume proaspete zilnic), aerisirea încăperilor, măsuri de igienă personală (spălatul pe mâini este de multe ori uitat), evitarea contactului cu persoane bolnave.

Atenţie: drajeurile de vitamina C nu trebuie să înlocuiască fructele şi legumele proaspete. Am întâlnit multe mămici care dădeau drajeuri de vitamina C copilului, dar fructele nu făceau parte din alimentaţia acestuia, adesea existând scuza că micuţul refuza fructele. Dar totul se învaţă , inclusiv obiceiurile alimentare. De exemplu prezentarea unui aliment într-un mod «exotic» poate atrage copilul. Însă asta ţine de imaginaţia şi răbdarea părinţilor. În ceea ce priveşte medicamentele care ar putea creşte imunitatea, foarte important este să fie evaluat copilul pentru a exclude cauzele care pot favoriza o rezistenţă scăzută la infecţii. Din acest punct de vedere, trebuie investigat dacă nu există un deficit imunologic, o anemie, afecţiuni cronice din sfera ORL de tipul adenoititelor cronice sau alte carenţe nutriţionale care pot crea un mediu favorabil pentru infecţii. Dacă aceste afecţiuni există se vor trata şi în paralel sau ulterior poate primi şi terapie imunostimulatoare. Gama de medicaţie imunostimulatoare este largă, de la produse naturiste la produse farmaceutice, fiecare copil având de cele mai multe ori răspunsul său particular la această terapie. De multe ori, părinţii spun că au dat diverse combinaţii de medicamente cu rol de stimulare a imunităţii, dar nu au văzut nici un efect. De fapt e şi normal, pentru că există o foarte mare varietate de virusuri, iar capacitatea de apărare imunitară are şi ea o anumită variabilitate raportată la diverse cauze externe. Practic, cu aceste medicamente se realizează o profilaxie generală şi nu specifică.

În ceea ce priveşte, antibioticele, trebuie avut în vedere că cele mai multe «răceli» sunt virale, iar în aceste cazuri tratamentul cu antibiotice nu are indicaţie. Din acest motiv se impune o examinare corectă a copilului. Eventual, înainte de terapia cu antibiotice, trebuie făcută hemoleucograma, rezultatele acesteia putând semnala dacă este vorba despre o infecţie virală sau bacteriană. Aş vrea să mai subliniez că foarte importantă este şi prevenţia care nu înseamnă doar combinaţii de medicamente pentru creşterea imunităţii“.

 

 

Comentarii