După un selfie, o fată s-a ars pe 40% din suprafaţa corpului. Prognostic rezervat

luni, 09 august 2021, 01:50
2 MIN
 După un selfie, o fată s-a ars pe 40% din suprafaţa corpului. Prognostic rezervat

Intervenţie a elicopterului SMURD la Roman, după ce două adolescente de 14 şi 15 ani s-au electrocutat, suferind arsuri pe diferite părţi ale corpului.

Potrivit ISU Neamţ, ieri-dimineaţă, pompierii au fost solicitaţi prin apel la 112 să intervină pentru salvarea unor persoane aflate pe un tren în Gara Roman. La faţa locului s-a constat că era vorba de trei adolescente în vârstă de 15,14 şi respectiv 13 ani care s-au urcat pe un tren de marfă în dorinţa de a-şi face un selfie la înălţime.

În urma apropierii de reţeaua de înaltă tensiune, două dintre fete au suferit arsuri şi au fost transportate cu ambulanţele la Spitalul Municipal Roman. Dată fiind gravitatea rănilor, medicii de aici au cerut sprijinul specialiştilor de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi. În cazul adolescentei de 15 ani s-a apelat pentru transport la elicopterul SMURD.

"Pacienta s-a urcat pe un vagon de tren în dorinţa de a face poze. A suferit o electrocuţie prin arc electric. La o primă evaluare, este vorba de arsură pe aproximativ 21% din suprafaţa corporală, pe torace, membrele superioare şi inferioare şi chiar şi la nivelul feţei. Pe parcursul transportului pacienta a fost stabilizată hemodinamic şi i s-a aplicat tratament pentru durerile provocate de arsuri. A fost transferată la Spitalul de Copii Sfânta Maria", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU /SMURD Iaşi.

Adolescenta a fost internată la Compartimentul de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă , coordonată de medicul primar Sidonia Susanu.

"Pe unitatea funcţională arşi, pacienta a avut parte de o primă evaluare de către medicul Sidonia Susanu. S-a constatat o arsură prin flacără în urma unei electrocuţii pe o suprafaţă de 43%. Este o arsură gravă, de gradul 3 şi 4. Pacienta nu este ventilată mecanic, va beneficia de tratament chirurgical în sala de operaţii, unde se va face excizia escarelor în urma arsurilor şi aplicarea terapiei cu presiune negativă. Copilul rămâne cu prognostic rezervat. Cealaltă pacientă de 14 ani, cu arsură de 2% nu pune probleme. Va beneficia de terapie şi are un prognostic favorabil", a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria.

Medicii au însă un mesaj pentru copiii aflaţi în vacanţă, astfel de cazuri fiind tot mai dese în ultima perioadă.

“Nu este bine să se urce pe vagoanele aflate pe calea ferată pentru că se supun riscului de electrocuţie care poate genera tulburări de ritm cardiac cu stop cardio-respirator şi deces, care generează întotdeauna arsuri pe suprafeţe întinse şi posibil traumatisme prin cădere. Astfel încât, pentru toţi aceşti adolescenţi sfaturile şi rugăminţile noastre sunt să nu încerce astfel de experienţe care le pun în pericol viaţa", a subliniat Diana Cimpoeşu. 

Comentarii