Elicopterul Ingenuity a fost plasat pe suprafața lui Marte de către rover-ul Perseverance

duminică, 04 aprilie 2021, 11:28
1 MIN
 Elicopterul Ingenuity a fost plasat pe suprafața lui Marte de către rover-ul Perseverance

După o călătorie lungă de peste 471 de milioane de kilometri la bordul roverului NASA Perseverance, vehicul care a amartizat pe 18 februarie în craterul Jezero de pe planeta roșie, mini elicopterul Ingenuity a fost decuplat și plasat pe solul marțian. Ingenuity a fost deja lăsat în urmă de către roverul Persevarance și urmează o noapte critică, înainte de primul zbor programat pe 8 aprilie.

„Touchdown #MarsHelicopter confirmat! Călătoria sa de 473 milioane km (293 milioane mile) la bordul Perseverance Mars Rover a NASA s-a încheiat cu eliberarea finală de la o înălțime de 10 cm de pe burta roverului până la suprafața lui Marte. Următoarea bornă? Să supraviețuiască prima noapte pe Marte”, a transmis NASA Jet Propulsion Laboratory.

Mini-elicopterul are acum expuse panourile sale solare și își încarcă bateriile și sistemele care ar trebui să-i păstreze temperatura interioară în condiții propice pe parcursul nopții marțiene. Dacă supraviețuiește, mini-elicopterul de doar 1,8 kg va efectua primul zbor cel mai devreme pe 8 aprilie.

După ce l-a pus pe sol, roverul se va îndepărta de Ingenuity la aproximativ 60 de metri.

La primul zbor elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere. Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii