Este nevoie de voi! Perioada concediilor a agravat criza de sânge de la Iaşi

vineri, 06 iulie 2018, 01:59
3 MIN
 Este nevoie de voi! Perioada concediilor a agravat criza de sânge de la Iaşi

Ieri s-au strâns cu greu 20 de donatori, în condiţiile în care minimul este de 80.

Numărul de donatori de sânge care trec zilnic pragul Centrului de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi scade alarmant odată cu înaintarea în sezonul de vară, când populaţia ieşeană care rămâne în zonă scade considerabil din cauza vacanţei şi a concediilor.

În ultimele două săptămâni, pe pagina de Facebook a Centrului au fost postate o serie de îndemnuri la donare, iar, pe teren, au plecat şi câteva maşini de prelevare mobilă. Reprezentanţii CRTS spun că ieri, 5 iulie, pe holurile instituţiei s-au strâns cu greu 20 de oameni, în urma apelurilor şi solicitării insistente, în măsura în care, pentru ca stocul de sânge necesar să se adune, ar trebui să existe măcar 80 de donatori pe zi. Dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS, mai menţionează că dacă va mai exista încă o zi în care în Centru vor intra doar 20 de donari, nu se ştie cu exactitate cum va putea fi rezolvată situaţia şi cum va fi împărţit sângele spitalelor ieşene.

Această criză acută de sânge nu se manifestă doar la nivelul Iaşului, ci peste tot în ţară, după cum subliniază presa locală din alte regiuni. În acest context, de curând s-a discutat ca până în 2020, conform standardelor europene, spitalele româneşti să taie orice răsplată pentru donarea de sânge, ca să se alinieze noilor cerinţe, adoptate deja în celelalte ţări. În prezent, donatorii de sânge primesc, după donare, bonuri valorice în valoare de 63 de lei, învoire de la muncă în ziua respectivă şi reducere la transportul în comun. Cu toate acestea, în acest moment, doar cel mult 2% din populaţia României donează sânge, iar printre cei incluşi în procent se numără şi oameni care nu sunt donatori fideli, ci donează o dată sau de două ori. Reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Iaşi consideră că, dacă şi aceste mici recompense vor fi eliminate, numărul persoanelor va scădea şi mai mult.

„Nu cred că e momentul să facem asemenea încercări. Sperăm că s-a propus acest lucru în ideea în care se are în vederea înlocuirea acestor bonuri cu alte forme de stimulare a cetăţenilor pentru donare, care să fie mai eficiente“, a menţionat dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS.

Cei care vor să doneze sânge, pot să o facă la sediul CRTS, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, lângă Spitalul „Sfântul Spiridon“, de luni până vineri, între orele 7 şi 13. Pot să doneze sânge persoanele cu vârsta între 19 şi 60 de ani, care nu au suferit nicio intervenţie chirurgicală în ultimele şasele luni, care au peste 60 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHG şi pulsul regulat, între 60 şi 100 bătăi/minut. De asemenea, cei care se prezintă la CRTS nu trebuie să consume băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să mănânce grăsimi sau să se afle sub tratamentul unor anumite boli, menţionate pe site-ul instituţiei. Timpul alocat unei persoane pentru donare la CRTS este de aproximativ o oră jumătate, de la înregistrare până la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sânge extras este de 450 de mililitri.

Comentarii