De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Coronavirusul se învârte pe lângă angajaţii unei mari companii din Iaşi

sâmbătă, 23 mai 2020, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Coronavirusul se învârte pe lângă angajaţii unei mari companii din Iaşi

Panică printre angajaţii sucursalei companiei Poşta Română Iaşi. Doi poştaşi au intrat în contact cu persoane care au fost testate pozitiv cu COVID-19. Ei au intrat în autoizolare. S-a cerut oficial testarea angajaţilor firmei, dar DSP nu a dat încă curs solicitării. “Nu faptul că te-ai întâlnit cu el înseamnă că eşti contact”, a transmis sec şeful DSP Iaşi.

 

Doi poştaşi ieşeni sunt suspecţi de COVID-19, după ce au intrat în contact cu persoane infectate cu noul tip de coronavirus – unul dintre ei cu o pensionară confirmată zilele trecute pozitiv la testul COVID, iar celălalt cu fiul său, care la rândul lui a fost expus la contact cu o persoană contaminată. Salariaţii aparţin Oficiului Poştal de Distribuire Iaşi (din zona Gării), unde sunt în total zeci de angajaţi. A fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, ambii factori poştali aflându-se în prezent în izolare la domiciliu. Potrivit unor surse ale „Ziarului de Iaşi”, unul dintre angajaţii Poştei Române ar fi mers pe teren prin zona Podu Roş, iar celălalt pe Cicoarei, pe lângă spitalul Arcadia, intrând astfel în contact cu alte câteva sute de oameni, pe lângă colegi.

Ce spune DSP?

Chiar dacă aceştia şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu până pe 18 mai, conducerea Sucursalei Regionale Iaşi a Poştei Române a spus pentru „Ziarul de Iaşi” că, momentan, nu este o anchetă epidemiologică în curs de desfăşurare. Nici factorii poştali nu au fost supuşi încă testării, fiind îndrumaţi să stea acasă 14 zile şi să anunţe DSP dacă manifestă simptome specifice în acest timp, ne-au mai transmis reprezentanţii instituţiei. Totuşi, ar fi trebuit până acum suspendată activitatea Oficiului Poştal, având în vedere numărul mare de posibili contacţi, sau măcar iniţiată o acţiune de identificare a persoanelor cu care poştaşii au intrat în contact? Directorul DSP Iaşi, Lucian Indrei, arată că „anchetele epidemiologice se iniţializează în momentul în care vorbim de cazuri confirmate”. „Dacă vor fi confimaţi, se va declanşa ancheta epidemiologică. Se va stabili care sunt contacţii direcţi, conform metodologiei, care înseamnă un contact pe o durată mai lungă, în spaţiu închis, fără purtarea echipamentului de protecţie şi aşa mai departe. Nu faptul că te-ai întâlnit cu el înseamnă că eşti contact”, ne-a precizat Lucian Indrei, şeful DSP Iaşi. 

Personal numeros

Pe de altă parte, surse din cadrul DSP Iaşi ne-au spus că Oficiul Judeţean de Poştă (OJP) Iaşi ar fi trimis instituţiei joi, pe 21 mai, o solicitare de testare a salariaţilor care au intrat în contact cu factorii poştali în cauză. „În scopul combaterii răspândirii îmbolnăvirii cu COVID-19, şi având în vedere că personalul Oficiului Poştal de Distribuire Iaşi este unul numeros, vă rugăm a ne acorda sprijinul în sensul testării salariaţilor care au intrat în contact cu cei doi”, se arată în solicitarea OJP Iaşi, ajunsă în posesia jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”. Rămâne de văzut dacă DSP Iaşi va da curs solicitării şi mai ales când. 

 

 

 

 

 

 

Comentarii