Expoziţie inedită la Palat: 200 ani de la Revoluţia greacă

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Expoziţie inedită la Palat: 200 ani de la Revoluţia greacă

Expoziţia „Personalităţi greceşti care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre” va putea fi vizitată începând de săptămâna viitoare la Palatul Culturii. Evenimentul expoziţional este pregătit de către Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, urmând ca lucrările să fie expuse în perioada 16 noiembre – 5 decembrie. 

Vernisajul va avea loc marţi, 16 noiembrie, de la ora 11, în spaţiile Muzeului de Istorie, manifestarea fiind organizată de către Uniunea Elenă din România sub egida Ambasadei Greciei la Bucureşti.

Expoziţia itinerantă face parte dintr-o amplă suită de manifestări menite să celebreze împlinirea a 200 de ani de la Revoluţia greacă, eveniment care a avut ca finalitate crearea şi recunoaşterea statului grec independent modern. Expoziţia creionează portretele unor eleni care s-au integrat în comunităţile din spaţiul nord-pontic şi care au jucat un rol important în istoria noastră, prezentând astfel o istorie secvenţială a elenismului din România.

„În aceste secvenţe, vizitatorii îi vor regăsi pe Alexandru Macedon sau Apolodor din Damasc, dar şi alte personalităţi celebre care au fost în mod direct conectate cu oraşul Iaşi, precum Gheorghe Duca, Grigore al III-lea Ghica sau Alexandru Ipsilanti. Mai aproape de noi, în contemporaneitate, printre elenii de seamă care au marcat istoria românilor este amintită Regina Elena, mama regelui Mihai, fiica regelui Constantin I al Greciei”, subliniază reprezentanţii Palatului Culturii.

Comentarii