Expoziţie temporară Rudolf Suţu la Iaşi

miercuri, 23 decembrie 2020, 22:10
2 MIN
 Expoziţie temporară Rudolf Suţu la Iaşi

Expoziţia temporară „Rudolf Suţu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»”, a fost vernisată în cursul zilei de ieri,, documentele şi obiectele expuse putând fi văzute de ieşeni până pe 23 ianuarie la Muzeul Unirii.

 Evenimentul expoziţional este organizat de către Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României – SJAN Iaşi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. Rudolf Şuţu, primul director al Muzeului „Cuza Vodă”, s-a născut la Iaşi, în 1880, fiind fiul  profesorului Alexandru Grigore Suţu şi al Luciei Alexandru Miclescu, strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suţu. Rudolf Suţu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător.

A fost primul director al Bibliotecii Municipale, membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, efor al Spitalului „Sfântul Spiridon”, precum şi primul director al Muzeului „Cuza Vodă” din Iaşi, care a funcţionat din anul 1938 în actuala clădire a Muzeului Unirii. Rudolf Suţu este cunoscut, de asemenea, ca autor al volumelor „Iaşii de odinioară”, în care prezintă o lume reconstituită din amintiri de familie, din istorisiri auzite despre oameni, locuri, obiceiuri şi moravuri.

Expoziţia care poate fi vizitată la Muzeul Unirii prezintă documente şi obiecte valoroase legate de viaţa şi activitatea acestei personalităţi. Printre acestea se numără fotografii de familie, acte privind naşterea, căsătoria sau studiile, un preţios ceas de şemineu aparţinând junimistului Alexandru Gr. Suţu, tatăl său, o condică a casei din anul 1895 sau acte şi fotografii care vorbesc despre activitatea sa ca membru fondator al sindicatului ziariştilor. Expoziţia va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00. 

Comentarii