De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din IT-ul ieşean cu capital autohton reprezintă doar 5% din total industriei

marți, 27 februarie 2018, 02:50
5 MIN

In cazul unei crize mondiale este posibil ca foarte multe firme cu capital străin să-şi restrângă activitatea şi multe persoane, bine plătite, să ajungă în şomaj, avertizează un întreprinzător local.

Reprezentanţi de firme, antreprenori şi oficiali din administraţia locală s-au întâlnit ieri la Fab Lab, în cadrul unei dezbateri, unde au analizat mai multe teme de interes, printre care industria IT şi noutăţile fiscale. La dezbaterea PINMagazin a participat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Iaşi. Deşi s-a aflat pe lista invitaţilor, primarul Mihai Chirica nu a venit la dezbatere. „Eu văd întâlnirea de astăzi ca pe o consultare. Rolul Ministerului este să asculte şi să încerce să transpună dorinţele voastre într-un cadru legislativ care să permită o dezvoltare cât mai corectă. Industria IT a reuşit să se dezvolte foarte bine şi la Iasi, Cluj, Timisoara. Singura mea dorinţă a fost ca prima dezbatere să o fac acasă, acum 12 ani am terminat studiile la Iaşi şi e normal să mă întorc în oraşul în care am învăţat, să avem un dialog pe diverse teme de interes”, a declarat în deschiderea dezbaterii Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Ce probleme reclamă antreprenorii

Ministrul a mai punctat faptul că industria high tech are nevoie de stabilitate şi predictibilitate iar educaţia este importantă pentru că fară ea nu avem combustibilul prin care să creştem în această direcţie şi că e nevoie de proiecte în planul de guvernare pe toate aceste paliere. Cel mai dezbătut subiect a fost domeniul IT, şi anume, cât de important este el pentru dezvoltarea oraşului şi a economiei. Subiectul a stârnit reacţii în sală, antreprenorii spunându-şi ofurile. „Din numărul total de angajaţi care lucrează în firmele de IT, numai 5%, adică 500 de persoane îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor societăţi cu capital românesc. Restul de 95% lucrează în firme cu capital străin. Privind la nivel macro, industria devine strategică dar avem o expunere majoră. Apariţia unei crize mondiale ar duce la ceva dramatic. Una este să se închidă o firmă cu capital românesc care are 200 de angajaţi, şi alta e să se închidă firmele cu capital străin”, explică Traian Luca, CEO la Gemini CAD Systems, insistând pe ideea că mulţi oameni vor rămâne fără loc de muncă dacă se vor face concedieri în masă şi dacă aceste firme străine se vor retrage de pe piaţa românească. „Toate discuţiile şi programele de start-up sunt o chestie care nu există pe piaţă. Beneficiul firmelor cu capital străin ar fi acela că au adus bani sub formă de salarii. Şi mai există o problemă care are nevoie de susţinere fiscală. Dacă o firmă doreşte să investească profitul în dezvoltarea unui produs este taxat de stat cu 16%, însă dacă face achiziţii din acel profit, nu. De ce? Ar trebui să stimulăm activitatea firmelor care vor să investească în copyright”, a mai precizat acesta.

Soluţii comune

La rândul său, un alt antreprenor a ţinut să bifeze lucrurile care i se par în neregulă la nivel de guvernare. „V-aţi concentrat pe cei care fac evaziune în loc să ajutaţi economia să se dezvolte. La Start –up cele mai multe proiecte sunt pe IT, dar statul nu are bani pentru Start-up Nation! Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat  e o făcătură! România a vrut să arate că a crescut brutul, dar de fapt e acelaşi lucru. Că eram cei mai de jos la salarii în Europa. Dacă e aşa de bine, cum se vorbeşte aici, de ce e totuşi rău? Firmele private sunt singurele care produc ceva şi cu aceşti bani se susţine tot acest sistem. Dacă cineva ar pune la un loc bazele de date de la ANAF, Funciar, Poliţie, s-ar vedea câte nereguli sunt şi câţi fură. Dar nu are nimeni niciun interes”, a spus acesta nemulţumit. Ieşeanul a mai întrebat dacă este corect faţă de alte domenii de activitate faptul că unii primesc „pomeni” şi că doar în IT, în dreptul unor impozite, este trecut zero. Răspunsul a fost acela că IT-ul produce mai mult decât agricultura şi alte domenii şi că este nevoie să se producă tehnologie. Învitaţii au mai menţionat că este nevoie de soluţii comune pentru a încuraja mediul privat. „Aş vrea ca Iaşul să devină un Silicon Valley, trebuie să ne unim, să găsim soluţii, deoarece domeniul  IT este atât prezentul cât şi viitorul Iaşului. O statistică la sfârşitul anului 2016 arăta că jumătate din firme erau în Bucureşti, Iaşul era pe locul patru, după Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Iaşul se dezvoltă şi trebuie să punem toţi umărul la dezvoltarea sectorului IT. Sunt oameni care aduc plus de valoare oraşului nostru”, a declarat şi Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi. Acesta a mai precizat faptul că la Prefectura se va face o comisie pentru domeniul IT, precum cele care există în prezent pentru agricultură, industrie, ONG-uri, etc. În cadrul dezbaterii s-a mai vorbit şi despte proiectele implementate la nivel de judeţ şi ce ar trebui să se mai facă  „La Iaşi mai sunt de asfaltat 700 km de drum, care acum arată ca pe timpul lui Ştefan cel Mare”, a precizat Maricel Popa, menţionând printre altele că suntem o ţară în care evaziunea fiscală este foarte mare. „Ştiaţi că la pâine şi apă minerală e cea mai mare evaziune fiscală?”, întreabă acesta retoric. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii