Fostul primar al comunei Mogoșești a încasat ani de zile spor de proiecte europene, deși în localitate nu existau astfel de proiecte

joi, 27 iulie 2023, 01:50
1 MIN
 Fostul primar al comunei Mogoșești a încasat ani de zile  spor  de proiecte europene, deși în localitate nu existau astfel de proiecte

Fostul primar al comunei Mogoșești a încasat ani de zile un spor pentru gestionarea de proiecte cu finanțare europeană, deși în localitate nu existau astfel de proiecte. Un control al Camerei de Conturi a obligat primăria să recupereze banii.

În iulie 2021, inspectorii Camerei de Conturi au constatat că Ștefan Maftei încasa din noiembrie 2018 un spor de 15%, pentru implementarea de proiecte de investiții finanțate din foduri europene. Plata începuse odată cu demararea în octombrie 2018, a procedurilor de organizare a licitațiilor de atribuire în cadrul unui proiect derulat prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Invcestițiilor Rurale. Proiectul nu mai ajunsese să fie însă și pus în practică. Cu toate acestea, Maftei continuare să primească sporul de 15%, totalizând o sumă totală de 37.142 lei. Inspectorii financiari solicitaseră primăriei Mogoșești să facă demersurile necesare pentru recuperarea acestor bani.

În analiza dosarului, magistrații Judecătoriei au constatat în primul rând că raportul de control nu fusese contestat de primarul Maftei. Prin aceasta, el se declarase practic de acord cu concluziile trase de inspectori. Or, cum cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire, primăria Mogoșești era îndreptățită să primească înapoi banii plătiți. Judecătorii l-au obligat pe Maftei să returneze sporul de 37.142 lei, la care se vor adăuga 5.731 lei, cu titlu de penalități. Sentința a fost contestată de Maftei, dosarul intrând marți pe rolul Curții de Apel. 

Comentarii