FOTBAL – Cum a reuşit Poli să iasă din groapă. Analiza victoriei din Copou: cinci explicaţii

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
5 MIN
 FOTBAL – Cum a reuşit Poli să iasă din groapă. Analiza victoriei din Copou: cinci explicaţii

Politehnica Iaşi a reuşit să câştige prima partidă disputată pe teren propriu în acest an. Duminică, echipa ieşeană s-a impus cu 1-0 în faţa Universităţii Cluj-Napoca şi a mai şters puţin din amărăciunea fără margini generată de umilitorul 0-6 de la Sfântu Gheorghe din primul meci oficial al anului.

Ziarul de Iaşi vă propune analiza principalilor factori care au generat un succes ce duce Poli, rămasă pe un loc de baraj, la zece respectiv 11 puncte în faţa echipelor aflate pe poziţii direct retrogradabile, FC Botoşani şi Dinamo Bucureşti, trupe învinse în runda XXIII.

1. Sclipirea lui Buş

Într-un meci urât, lipsit de spectacol şi ocazii mari, decisivă a fost execuţia lui Buş din minutul 86. Hulit de mulţi fani ieşeni după ce dăduse un singur gol în acest sezon, atacantul a avut o execuţie de vârf autentic, care a adus aminte că fotbalistul cu două titluri de campion al României a marcat pentru echipe precum Sheffield Wednesday (un gol şi o pasă decisivă în zece apariţii), Salernitana (la fel ca la Sheffield), Levski Sofia (16 goluri şi cinci pase decisive în 59 de partide), ŢSKA Sofia (10 goluri şi cinci pase decisive în 21 de meciuri), Seongnam (un gol şi o pasă decisivă în 19 jocuri), CFR Cluj (trei goluri în 36 de întâlniri), FCSB (două goluri şi o pasă decisivă în 11 partide) sau Astra (3 goluri în 14 meciuri). Şi chiar dacă au trecut opt ani de când Sheffield a dat 800 000 de euro pe el şi trei ani de când Seongnam l-a cumpărat cu 300 000 de euro, Buş, la 31 de ani, dacă e pus în valoare, ar mai putea spune ceva într-un campionat modest cum e acum Liga I.

2. Plusul adus la Poli de noii veniţi

Fricos la Sfântu Gheorghe în ceea ce priveşte formula de start, în care nu a apărut vreo noutate a iernii, antrenorul gazdelor, Leo Grozavu a renunţat la jucătorii care nu au confirmat în toamnă şi a mizat pe nu mai puţin de cinci fotbalişti transferaţi recent: patru au fost titulari, iar unul a intrat la pauză. Decizia a fost inspirată de vreme ce Todoroski, Bouhenna şi Luca Mihai au fost peste Martac, F. Ilie şi Gheorghiţă, iar Bettaieb a arătat foarte multe lucruri bune pentru un jucător venit de două zile în Copou. În ceea ce-l priveşte pe Saghiri, acesta nu a arătat decât dorinţă, însă intrarea lui l-a eliberat de Jatoba de corvoada de a juca într-o zonă în care se simte inconfortabil.

3. Experimentele nereuşite ale lui Sabău

Succesul Politehnicii a fost ajutat din plin şi de prestaţia palidă a oaspeţilor, care au arătat a fi fără vlagă, lipsiţi de inspiraţie. Tonul echipei a fost dat de antrenorul Ioan Ovidiu Sabău, care a făcut o serie de schimbări care au bulversat echipa care câştigase primul meci din 2024. Astfel, dacă în duelul cu Sibiul Kelven da Silva a fost fundaş dreapta, iar Chipciu – stânga, la Iaşi ultimul a schimbat flancul, iar brazilianul a jucat stoper. Totodată, Nistor a fost utilizat în start lângă Popa, deşi ex-dinamovistul se simte mult mai bine mai spre centrul terenului, iar extrema Roger a început fundaş stânga.

Şi modulul tactic utilizat de U, 4-4-2, a fost diferit faţă de cel cu Hermannstadt, 4-3-3, astfel că răspunsul lui Poli, care a avut tot un soi de 4-4-2, cu R. Ion în stânga, dar aproape de Harrison, cu Mihai şi Saghiri în flancuri, Marchioni şi Jatoba în zonă centrală, a gestionat mai uşor un meci cu sisteme în oglindă.

4.Schimbările – de partea lui Grozavu

Nici la schimbări Sabău nu a fost inspirat. Intrarea lui Vătăjelu a bulversat iarăşi echipa, Roger fiind urcat, Simion şi Pănoiu nu au adus nimic, la fel şi Filip Ilie. Drept urmare, Grozavu, care pierduse duelul pauzei, U intrând mult peste Poli după un prim act în care Iaşi a avut un uşor plus, a ieşit triumfător la capitolul schimbări, logica introducere a lui Buş în locul unui Harrison care a vrut multe şi a reuşit puţine dovedindu-se decisivă. Logice au fost şi introducerile lui Bettaieb în locul unui R. Ion palid, lui Gheorghiţă în locul unui Mihai care terminase benzina şi lui Florin Ilie în prelungiri, pentru conservarea rezultatului.

5. Şansa

Politehnica nu merita să câştige meciul de duminică, în care rezultatul corect ar fi fost 0-0, ambele formaţii având restanţe mari la capitolul spectacol şi precizie. Şi statistica susţine din plin faptul că egalul ar fi fost mai echitabil. Poli a avut un uşor plus în prima repriză, atât la capitolul iniţiativă, cât şi la cifre: 2-1 la încercări pe poartă, 3-3 la şuturi în afara porţii, 1-0 la cornere. Imediat după pauză, Iaşul a fost de nerecunoscut. Până în minutul 86, Poli nu a avut vreun corner şi a şutat o singură dată, total aiurea, în minutul 65. Astfel, U, care a dominat net în intervalul 46-60, şi a avut în repriza a doua 4-1 la şuturi în afara porţii şi 2-1 la şuturi pe poartă (la cornere a fost 3-3), se poate considera dezavantajată de rezultatul final.

Importantul succes cu Universitatea nu trebuie deloc supralicitat, mai ales că în jocul Politehnicii au fost destule neconcordanţe, ezitări, sincope, exaltarea lui Grozavu, care a spus la final că a fost o partidă fantastică, fiind inexplicabilă.

La situaţia în care se află, Iaşul mai are mult de muncă. Poli trebuie să continue să lase experimentele la o parte, să pună punctele pe primul loc, nu spectacolul, şi să mişte zdravăn clasamentul şi după duelurile care urmează, în care are adversari accesibili. Doar cucerirea a şase puncte din partidele din etapele viitoare cu FC Botoşani, vineri, în deplasare, şi FC Voluntari pot aduce un oarecare grad de linişte în Copou. 

 

Comentarii